Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Na Česko se valí bouřka, po víkendu se zase oteplí

 (Autor: Jiří Černohorský, ilustrační foto)
Autor: INT, val - 
21. srpna 2009
14:50

AKTUALIZUJEME: Na Česko se valí bouřka, krupobití a přívalové deště. Kolem jedenácté hodiny bouřka dorazila do západních Čech z Německa. Na západu, jihu i severu Čech už vydatně prší. Vítr dosahuje rychlosti v nárazech až 100km/h!

Meteorologové předpovídali výrazné zhoršení počasí a od pátku odpoledne v Čechách a během noci a sobotního rána na Moravě a Slezsku. Předpovědi se zatím vyplňují.

"Již odpoledne a k večeru se dočkáme přibýváni oblačnosti od západu a
na většině území se pak dočkáme přeháněk a bouřek, které mohou být
doprovázeny nebezpečnými jevy," říká Libuše Hebelková z agentury Meteopress.

Český hydrometeorologický ústav dokonce vydal výstrahu. Po desáté hodině se můžou objevit bouřky s přívalovými dešti, ale také kroupy a silný vítr.

Bleskový rádce vám přináší informace o tom, jak se na velkou vodu připravit, jak zabezpečit dům či byt, co si vzít s sebou a co dělat při návratu domů. Více čtěte ZDE.

Přívalové deště mohou rozvodnit některé menší říčky a zatopit sklepy nebo garáže. Očekávané množství srážek je kolem třiceti milimetrů za 1 až 3 hodiny.

V pátek lze tedy očekávat jasno až polojasno, během dne postupně od západu přibývání oblačnosti s přeháňkami a bouřkami, ojediněle s kroupami. Na Moravě a ve Slezsku srážky až večer. Nejvyšší teploty 28 až 32 st.C.

Mírný jižní vítr 2 až 6 m/s, se bude v Čechách během dne měnit na západní až severozápadní, v bouřkách přechodně zesílí.

Jak bude po víkendu?

"V neděli se bude opět vyjasňovat a teploty porostou. Nedělní odpolední
teploty by měly opět vystoupat až k 27st.C.," předpovídá Hebelková počasí na konec týdne. "Trend vzrůstajících teplot potrvá do čtvrtka. Příští týden bychom se měli opět dočkat tropických teplot," dodává.

Vyfoťte jak vypadala bouřka u Vás! Fotografujte mraky a blesky a pošlete nám je na online@ringier.cz. Nejlepší fotografie odměníme!

gogo ( 21. srpna 2009 15:30 )

A nejen Vy .... Nechápu jak vedra nad 30 mohou být v médiích oslavována jako "super nádherné počasí" .... Malé děti, staří lidé, nemocní lidé, zvířata, lidé pracující v zemědělství, ve stavebnictví, v horkých provozech.. ti všichni si představují "krásné počasí" trochu jinak ....

bugy ( 21. srpna 2009 13:44 )

ale bouřky bychom si přát asi neměli. Je horko, ale vždyť je léto, tak jaké jiné počasí by mělo být ??

libuse ( 21. srpna 2009 12:11 )

Jestli chcete být informováni jak počasí vydá a co se chystá, kouknete na ... nasepocasi.cz Tam si můžete i sami předpovědět počasí a nečekat na meteorology

raskarkapak ( 21. srpna 2009 11:46 )

Nebo už bych snad zdechnul

lister ( 21. srpna 2009 09:06 )

POZOR NA ZLODĚJE CO VÁM BUDE PSÁT O IQ TESTU. JE TO PODVOD!!

Zobrazit celou diskusi