Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Týrání ve Vítkovicích: Zubožení psi jsou vypití od blech

Autor: Ivana Žáková - 
10. srpna 2009
14:52

Případ čtyřiceti týraných psů z Ostravy-Vítkovic, na který poukázal Blesk, nemá obdoby v celé Evropě. Všichni vyhladovělí a zubožení pejsci jsou už v třebovickém útulku. Právě procházejí očistnou kůrou, protože jsou doslova vypití od blech!

"Nikdy jsem nezažila tolik zubožených psů najednou. Byli zcela vypití od blech. Měli je na každém kousíčku těla a také v očích. Museli jsme psy doslova celé namočit do speciálního nálevu a včera jsme znovu koupali," řekla Blesku Eva Tomečková z Útulku pro týraná zvířata v Ostravě-Třebovicích. "Potřebujeme nutně pro ně kuřecí, libové maso, abychom je mohli postupně rozjíst. Jsou ve velmi špatném zdravotním stavu," dodala.

Jak se Blesk přesvědčil, někteří pejsi jsou nesmírně vděční po pohlazení, jiní se bojí a třesou se v koutě útulku. "Případ je skutečně v Evropě raritou. Jsem otřesen tím, co jsem u majitelky viděl. Třeba kokršpaněly měla naskládané v malých přepravkách na sobě. Ti psi byli ve tmě a bez možnosti jakéhokoliv pohybu," sdělil Blesku ředitel Krajské veterinární správy Jaromír Polášek.

Všech čtyřicet psů nejrůznějších ras měla tyranka v bytě dva plus jedna. Jedli z hladu své výkaly a množili se mezi sebou. Třeba dogy s vlčáky, které žena chtěla udat jako čistokrevná štěňata. Proti tyrance se doslova spojil celý národ, ozývají se i čtenáři Blesku ze zahraniční. Všichni chtějí majitelku Danu Záhorskou potrestat žalářem. Celý případ je otřesný tím, že žena měla psy na kšeft.

Jak Blesk vypátral, v několika časopisech si neustále podávala i několik inzerátů denně. Lidem nabízela, že jim pro psy zajistí nového pána, a sama se je pak snažila prodat. Na týrané dogy, které měly namísto 80 kilo jen patnáct, upozornili sousedé. Krajská veterinární správa ženě hned zabavila jedenáct nejvíce zubožených psů. Tlak veřejnosti sílil. "Nařídili jsme jí, aby pro ostatní psy zajistila adekvátní podmínky. To neučinila ani nepožádala o pomoc. Opakované týrání už bylo důvodem k tomu, abychom ženě odebrali všechny psy," sdělil Blesku Polášek.

 

novysek ( 11. srpna 2009 19:40 )

no jo nahlasili,ale az po jaky dobe..podle me to mohlo byt mnohem driv...neco jineho by bylo kdyby ta zenska bydlela nekde na samote v baraku...ale v byte kde si sousedi malem koukaji do talire?nezda se mi to...ale je to jen muj nazor

mija ( 10. srpna 2009 18:11 )

Musíme tlačit na zákonodárce.Přijdte podepsat petici- zvíře není věc..více na webu www.mija.estranky.cz

novysek ( 10. srpna 2009 17:41 )

vite co dovede udelat 40 psu za cirkus a jakej tam musel byt zapach v byte 2 +1?ja osobne si to nedokazu predstavit...at mi nikdo nerika ze tomu neslo zabranit driv..nechapu ty sousedy...asi holt lidska nevsivmavost se projevila....to neni v zakonech to je vlidech

cristoforo ( 10. srpna 2009 16:19 )

Souhlasím.

jaaaaa ( 10. srpna 2009 15:58 )

Já bych ji udělala to samé, přivázat ke kůlu a dávat jenom vodu. Doufám, že ji zavřou a myslím, že si ji tam ostatní vychutnají - tak jako, když se do vězení dostane pedofil nebo někdo, kdo týral dítě. Nic jiného si ta bestie nezaslouží. Ale nechápu, proč to dělala a jak mohla? Co jí ta zvířata udělala? Jak píše Viky, doufám, že se i díky tomuto v našich zákonech konečně něco změní. Co ti naší politici ještě chtějí za důkaz, že zvíře není věc!?!

Zobrazit celou diskusi