Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Romský princ měl pojistku. Nemocnice peníze dostane

Olašky svého sedmnáctiletého prince umyly, slavnostně oblékly. Teď jeho duch čeká na odjezd do vlasti.
Olašky svého sedmnáctiletého prince umyly, slavnostně oblékly. Teď jeho duch čeká na odjezd do vlasti.  (Autor: David Malík, Petr Merta)
Autor: ČTK, pes - 
6. srpna 2009
17:16

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady dostane zaplaceno za péči o sedmnáctiletého romského prince z Rumunska, kterého v marném boji o život podporovalo osobní přítomností v Praze několik desítek členů jeho širší rodiny.

Mluvčí Centra mezistátních úhrad Václav Janalík ČTK řekl, že ve čtvrtek dostali od rumunské zdravotní pojišťovny potvrzeno, že hoch byl u ní pojištěn. Nemocnice nezveřejnila částku, za dva týdny léčby ale mohla přesáhnout milion korun.

"V zemi je jen jedna zdravotní pojišťovna, státní. Oslovili jsme ji a právě dnes přišla odpověď, že hoch je u ní pojištěn," řekl Janalík. Děti a mladí lidé do 18 let jsou v Rumunsku pojištěni ze zákona, což potvrdilo také rumunské velvyslanectví.

Hoch byl na klinice anesteziologie a resuscitace od 22. července do 3. srpna, kdy přes veškerou snahu lékařů zemřel v důsledku utonutí a následné mozkové smrti.

Rumunská pojišťovna zároveň zaslala centru speciální formulář, který se jmenuje "Potvrzení dočasně nahrazující evropský průkaz zdravotního pojištění". Centrum ho předá nemocnici, aby vyúčtovala péči kterékoli české zdravotní pojišťovně, s níž má smlouvu.

"Ta účet takzvaně výpomocně uhradí a naším prostřednictvím to přeúčtuje rumunské pojišťovně, která účet následně proplatí," popsal postup Janalík. Nemocnice se dočká peněz zhruba do měsíce od vyúčtování, což jsou běžné termíny plateb u českých pojišťoven.

Jelínková doplnila, že si nechají zaplatit účet prostřednictvím Všeobecné zdravotní pojišťovny. Podle Janalíka to nebude pro pojišťovnu problém, ročně podle něj řeší české zdravotní pojišťovny statisíce případů takového výpomocného uhrazení. "Pojišťovny jsou na to připraveny a dělají to zcela běžně," prohlásil.