Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Netradiční pohřeb romského krále (†68): Vyšel na nezvykle málo peněz!

Autor: shp - 
6. března 2014
09:44

Označoval se za krále Romů po celém světě, jezdil v americké limuzíně, měl několik nemovitostí, ale pohřeb měl na romské tradice nezvykle skromný. Rozloučení s Jánem Farkašem (†68) bylo vskutku netradiční.

Samozvaný romský král ze Slovenska zemřel v pondělí po druhé prodělané mrtvici. Jeho pohřbu se poté zúčastnilo na 300 truchlících. Celý obřad proběhl v maďarštině.

Farkaš byl pohřben na hřbitově bez jakékoliv hudby, což je na romském pohřbu vskutku netradiční. Jeho příbuzní řekli, že si nepřál honosnou a pompézní rozlučku, a proto se rozhodli splnit jeho přání. Celý pohřeb je tak vyšel na necelých 47 tisíc korun.

Za krále všech Romů se Farkaš označoval od roku 1992. Zvolili ho jím i delegáti z celého světa v Římě. Titul i zlaté korunovační klenoty by měl zdědit jeho syn. V minulosti si Farkaš odpykal 4,5 roku vězení za daňové úniky. Vinným se podle vlastních slov nikdy necítil.

Za svého života vlastnil patnáct aut i velkou limuzínu, domy, loď i restaurace. Pořídil si dokonce celý panelák, ve kterém pak otevřel obchod pro obyvatele sídliště.