Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ostrava: Na dlažbu jde dalších 300 lidí!

Hutníci a oceláři se zatím bát nemusí odcházet budou technici
Hutníci a oceláři se zatím bát nemusí odcházet budou technici  (Autor: ČTK)
21. července 2009
05:12

Nejdřív vyhodili na dlažbu 1000 lidí, teď přijde o práci dalších 300. Tak čelí krizi největší domácí ocelářská firma, ArcelorMittal Ostrava. Ocelářský gigant má nyní 6000 zaměstnanců.

ArcelorMittal připravuje program dobrovolných odchodů zaměstnanců. „Tři stovky lidí by měly z podniku odejít postupně od srpna do poloviny října. Odbory s tímto opatřením nesouhlasí,“ řekl odborový předák Roman Bečica. „Nicméně, pokud už k tomu má dojít, chceme pro odcházející zaměstnance vyjednat co nejlepší podmínky,“ dodal.

Budou především odcházet technicko-hospodářští pracovníci a zaměstnanci podporující výrobu. Vedení firmy podle personálního ředitele Ctirada Lolka doufalo, že k tomuto kroku nebude muset přistoupit. „Po několik měsíců jsme dělali mnohá opatření, abychom zabránili nutnosti dalších odchodů našich zaměstnanců,“ uvedl. Nic ale nepomohlo.

Hutní firma už letos snížila personální stav o 950 lidí. Zaměstnancům při dobrovolných odchodech firma vyplácela odstupné ve výši 11 až 20násobku jejich průměrného platu v závislosti na počtu odpracovaných let.

jirkovy ( 11. října 2011 19:58 )

S těmi pracovními místy to taky nevypadá. Tady je video které odvysílali v Británii. http://vimeo.com/30091512

sigmae13 ( 21. července 2009 10:02 )

ta jako aby odešli s holým zadkem bez odstupného...

cert ( 21. července 2009 07:40 )

Mittal v ČR prakticky končí. Drtivá většina prvovýroby se přesouvá do zahraničí. Zůstanou maximálně válcovny - možná. Takže k čemu pohádky o propouštění kvůli krizi? Již prodej tohoto podniku za značně podhodnocenou částku byl chybou rovnající se zločinu.

warumfernet ( 21. července 2009 07:40 )

vše, co unás vzniklo tzv. "českou cestou" je namířeno proti většině obyčejných občanů - pracujících socek. A "tzv. "českou cestu" vymyslely ti, co stáli v době plyšáku s těma pendrekama v ruce.

darika ( 21. července 2009 07:01 )

jsem laik, ale pojďme si spočítat 1+1. Firma, dle článků v tisku měla několik let slušné zisky. Měla by si jako každá jiná tvořit zákonné fondy. Třeba takové kterými pak další rok pokryje ztrátu. Krizová situace může v podniku nastat z mnoha důvodů, takže tvorba těchto rezerv má své opodstatnění. Je však "jednodušší" nechat své peníze tam kde jsou a požádat stát o příspěvek. Ovšem další věc která mne překvapila je, že příspěvek nedostali. Čekala jsem že dostanou. Je to jen můj názor, ale divím se kde žiju.

Zobrazit celou diskusi