Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kostra nalezená za trámem je stará víc než půlstoletí

ilustračné foto
ilustračné foto  (Autor: Archív)
Autor: Slávka Červená - 
12. července 2009
14:49

Hrůzný nález! Kostra miminka, které našli v únoru dělníci zabalenou v plátně za trámem starého domu v Holešově, tam byla podle zjištění odborníků déle než 50 let! Dítě ale údajně nezemřelo násilnou smrtí. Každopádně je to podle antropologů rarita.

Kostru zkoumají v Ústavu soudního lékařství v Brně. Objevili ji řemeslníci při rekonstrukci domu. „Hrudní dutina kostry byla vycpaná formulářem z nemocniční knihy. Byl popsán švabachem a německy latinkou,“ popsala mluvčí policie Blanka Králová.

Antropolog určil, že ostatky patřily několikatýdennímu novorozenci. Z lékařského hlediska již není možné zjistit, proč dítě zemřelo. „Na kostře ale nebyly nalezeny žádné úrazové změny. Lze usoudit, že nešlo o násilnou smrt,“ pokračovala Králová.

Kriminalisté se dlouho zabývali historií domu. Pátrali v archivech. Začátkem 19. století sloužil objekt jako největší nemocnice na jižní Moravě. Léčili se v ní hlavně napoleonští vojáci. Od roku 1910 byl dům spadal do vlastnictví hraběte Rudolfa z Vrbna a patřil k zámku. Rudolf jej na nějakou dobu pronajal lékaři Janu Hložkovi. Zda to bylo dítě nějaké služky, zdolala ho nemoc nebo kostra sloužila k lékařským účelům, zůstane tajemstvím.

isabela ( 12. července 2009 15:40 )

nechce se mi verit,ze po padesqti letech nezjisti co se stalo,hlavne ze jim to de s dinosaurama a mumiema

Zobrazit celou diskusi