Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Číslo, které může zachránit život!

Autor: Zbyněk Schnapka - 
4. července 2009
05:00

Je to obyčejná cedulka s číslem za pár korun. A přitom může zachránit lidský život. Tahle věcička teď začíná být stále více k vidění na železničních přejezdech v Česku.

Proč je cedulka tak důležitá? Na železničním přejezdu se stane nehoda. Někdo bude volat mobilem o pomoc. Nebude muset při tom dlouze vysvětlovat na jakém to vlastně přejezdu stojí. Řekne jen prostě jeho číslo!

Nebude se tak snad už opakovat situace ze středních Čech z března 2007. Tehdy operační důstojník policie volal výpravčímu, že na železničním přejezdu mezi Lužcem a Horními Beřkovicemi stojí automobil. Železničář strážce zákona ujistil, že žádný vlak tudy nepojede. Každý z nich ale myslel jiný přejezd. Během chvilky pak do osobního auta narazil rychlík.

„Teď operátor u tísňové linky požádá volající jen o to, aby mu přečetl číslo, které je na cedulce. Když se ho dozví, z počítače mu ihned vyjede místo, kde se přejezd nachází a u něho i číslo výpravčího, kam má volat, aby železničář zastavil na trati dopravu,“ popsal Blesku nový systém Pavel Halla ze Správy železniční dopravní cesty.

Cedule už začínají železničáři rozmisťovat po celém území republiky. „Do konce července by měly být všechny značky na svém místě a od 1. srpna se všechno rozjede naostro,“ dodal Halla.


Fakta o novém systému

- celkem je v Česku 8296 přejezdů, všechny budou mít značku
- železniční přejezd se značkou P0001 je v Praze-Bubnech
- značky P9001 až P9191 budou u přejezdů, které patří regionálním drahám, třeba jindřichohradecké dráhy.
- značky P10001 až P10897 budou na přejezdech pro vlečky

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi