Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Čápovi hrozila smrt. Kořist mu uvízla v zobáku

Čáp ulovil nezvykle velkého hlodavce, který mu uvízl v zobáku. Hrozila mu smrt.
Čáp ulovil nezvykle velkého hlodavce, který mu uvízl v zobáku. Hrozila mu smrt.  (Autor: Foto pro Blesk - archiv obce)
Autor: sč - 
10. června 2009
15:54

Dva dny se nemluvilo v obci na Slovácku o ničem jiném než o čápovi. Otec rodiny ulovil obřího hlodavce. Ten mu ale uvízl v zobáku tak nešťatně, že se ho nemohl zbavit.

S velkou zátěží byl nucen létat. Vysvobodili ho zaměstnanci obce.

Čápa, který bezmocně postával v hnízdě, jim bylo líto. Radili se s odborníky. Řešení ale nenašli. Čápovi hrozila smrt udušením nebo vyhladověním. "Potom jsem ho náhodně uviděl, jak chodí po polích za domy. Urputně se zátěže snažil zbavit, ale nešlo mu to," uvedl místostarosta Miroslav Kadlček (52). Na pomoc si zavolal ještě další pracovníky obce Miroslava Zimčíka (52) a Františka Šrámka.

"Chtěli jsme ho chytit. Jenže jakmile jsme se přiblížili, tak uletěl. To se několikrát opakovalo. Ale protože byl již unavený a vysílený, nakonec se nám to podařilo," konstatoval Miroslav Zimčík. "Úlovek se mu zasekl do horní části zobáku, přímo u kořene. Zobák i krk jsme mu vyčistili," líčil. "Je to rarita. Není běžné, že čáp uloví tak velké zvíře. Musel s ním svést ohromný boj," konstatoval Karel Tomešek ze Záchranné stanice živočichů v Buchlovicích. Čápi se na hnízdo v obci vracejí již pět let. Letos má rodinka tři mláďata.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi