Nizozemské školáky otrávilo české jídlo

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Dušan Křístek, Michal Protivanský)
Autor: Jan Doležal, ČTK - 
17. května 2009
06:22

Hromadnou otravou skončil výlet nizozemských školáků do Česka. Po návštěvě Krkonoš se navečeřeli ve středočeském Mšeně, a to nejspíš neměli dělat! Hned po přejezdu německých hranic totiž skončilo 17 dětí v nemocnici!

Podle policejního mluvčího z východobavorského Hofu Dietera Winterlinga měli Nizozemci zdravotní problémy právě po českém jídle.

Winterling řekl, že skupina mladých Nizozemců povečeřela v restauraci ve Mšeně. „Od té doby nic nejedli, tudíž existuje podezření, že se jim udělalo nevolno z této večeře,“ dodal. Věk přiotrávených dětí a jméno restaurace ale odmítl sdělit.

Nedělnímu Blesku se podařilo zjistit, že jde pravděpodobně o hostinec na náměstí. „Jinde by se tolik lidí nenajedlo,“ řekl jeden z místních obyvatel. Vyjádření majitelů se ale získat nepovedlo, v sobotu měli nečekaně zavřeno.

Záchranáři rozvezli školáky do nemocnic, v sobotu ale byli všichni propuštěni. A policie? „Byli jsme na místě společně s hygieniky a probíhá vyšetřování,“ řekl Nedělnímu Blesku Václav Tichý z mělnické policie.

 

abinka ( 1. června 2009 15:54 )

je to spatne chudaci!!!

mandat ( 17. května 2009 10:25 )

Doufam,ze takove restaurace budou pravidelne kontrolovany.Muze se stat,ze bude dotycna restaurace zazalovana a to bude drahe ......

malyhad ( 17. května 2009 07:40 )

Pohybuji se okolo výroby jídel a mé poznatky jsou takové,že se vůbec nelze divit tomu,že žaludky dětí jídla v některých restauracích nemohou vydržet.Někde se zastavil čas a provozují se praktiky z dřívější dob umocněné tím,že restauratér musí šetřit každou korunu.A tak se uchovávají zbytky neprodaných jídel na druhý či další den,i týden i déle.Týden starý bramborový salát,deset dnů stará svíčková, pečené masoi čtrnáct dnů,knedlíky do tádne.Smradlavá vařená rýže či kolínka se propláchnou horkou vodou a jdou na plac.Nic se nevyhodí.Někdy se vezme i nenakousnutá zelenina z "oblohy" na další talíř.Omýt zeleninu na oblohu je ztráta času a někdy ani není kde.Jak to přivezou,tak se to bere.A když je fofr,vypomůže servírka,která proběhne kolem umyvadla,rukou porovná jídlo na talíři,oblízne prsty a nese hostovi.Ona vlastně práce v takové kuchyni pomocí nářadí je něco ponižujícího.Pokud kuchař nedělá vše jen rukama,není v pohledu šéfa odborník. A ta nutnost šetřit se projevuje i jinak.Pokud by se vařilo ráno na desátou,pak se muselo začít brzy.A to jsou náklady.Proto se uvaří předchozí den odpoledne,na pondělí třeba již v pátek,jídlo se nechá na dvorku vychladnout a ráno se přihřeje. Pochopitelně,že tolik lednic na jeho úschovu není a tak je zpravidla ráno ještě vlažné.A co na to hygiena?Každá správná hygiena je u takové zavedené restaurace na mimořádné výplatní listině a před kontrolou se včas řádně ohlásí a pokud to nestihne,pak špatně vidí.Ono by třeba stačilo si vzít jídelníčky meníček za několik dnů zpět a když vidím,že se tam jídla opakují,tak asi něco není v pořádku. Ale to by se muselo chtít.A tak budou takové praktiky trvat tak dlouho,dokud nepřijede podobný zájezd.Dobrou chuť,ale já už si delší dobu na jídlo do hospod nechodím.

Zobrazit celou diskusi