Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

SLEDUJEME ONLINE: Antifa vyprovokovala DS, Romové se přidali

Autor: František Prachař, šim, rvs, lac - 
25. dubna 2009
17:09

VIDEO-FOTOGALERIE - ONLINE: Pravicoví radikálové dorazili ke středisku Delta. Jsou jen několik metrů od sídliště Karla Čapka, kde se zdržuje několik stovek Romů. Dvanáctitisícové město se proměnilo ve válečnou zónu a připravuje se na střet extremistů a Romů. Aktivisté z DS zatím stále řeční.

17:09 - Tři stovky Romů, které z původních sedmi set účastníků zbyly na sídlišti, se postupně rozešly.

17:06 - Krátce po páté hodině členové a příznivci DS odjeli z nádraží v Bohosudově.

17:03 - Místopředseda DS Kotáb před odjezdem Blesk.cz řekl: "Podám na policii trestní oznámení za to, že nezabránila nepovolené demonstraci Romů na sídlišti Karla Čapka."

16:59 - Asi po pěti minutách se obě skupiny uklidnily a členové DS pokračovali v cestě na nádraží. Žádný konflikt se již nestal.

16:32 - Došlo i k potyčce mezi romským předákem Grundzou a několika lidmi z Antify, které obvinil z vyprovokování této srážky. "Všechno jste po... Na naší akci jste byli naposledy," křičel v afektu Grundza.

325462:gallery:true:true

16:28 - Členové Antifa se pokusili se členy DS vyprovokovat bitku. Hodili před ně několik dělobuchů, jejichž výbuchy bylo slyšet i na romském shromáždění skoro 300 metrů daleko, kde zrovna hovořil M. Kocáb.

Asi dvě stovky Romů se okamžitě vrhla směrem, okdud zazněly výbuchy. Nedbali na výzvy svého předáka Grundzy, který je vyzýval k návratu zpět. Rozzuřené Romy zastavil zhruba 50 m od DS připravený kordon asi 30 tězkooděnců.

16:11 - Členové DS náhle změnili směr a shromáždili se u řetězu těžkooděnců, těsně u pásky, vyznačující policejní zónu. Policie povolala další muže.

16:08 - Asi osm desítek se vypravilo směrem k nádraží. Doprovází je asi 20 těžkooděnců.

16:02 - Shromáždění DS skončilo. Dělnická strana vyzvala přítomné k členství v DS. Sešlost ukončili posměšnou sbírkou na lopaty a krumpáče pro Romy. Vybraných asi 600 Kč pak ovšem věnovali na podporu DS, protože Romům by nástroje podle jejich slov prý stejně k ničemu nebyly.

15:53 - Dva romští mladíci (20 a 22 let), které policie zadržela, byli obviněni z pokusu ublížení na zdraví a útoku na veřejného činitele.

15:28 - Místopředseda DS za největší problém Krupky označuje jejího starostu Milana Puchara. Kocáb podle řečníka bojuje za práva "parazitů". Účastníkům minulého shromáždění DS bylo vyhrožováno smrtí, řekl místopředseda DS.

15:26 - Projevy představitelů Dělnické strany nešetří kritikou na nejrůznější témata: "Duke byl zatčen na objednání českých mafiánských politických špiček." DS komentuje pobyt bývalého člena Ku Klux Klanu v Česku.

15:25 - DS: "Útok ve Vítkově nesouvisí s Dělnickou stranou. Domníváme se, že ho mají na svědomí lichváři, nebo znepřátelený cikánský klan."

15:12 - Blesk.cz zjistil, že při policejních prohlídkách byla jedna ze zbraní zadržena také Radku Grundzovi. Romský předák, který s megafonem v ruce koordinuje Romy v prostoru sídliště Karla Čapka, měl u sebe asi 1,2 metru dlouhou železnou tyč. Policie mu ji zabavila.

Radek Grundza vyzývá Romy k soudržnosti Radek Grundza vyzývá Romy k soudržnosti | Zbyněk Pecák

15:07 - "Stát tento problém nedokázal vyřešit dlouhá léta, co byste chtěli od dvanáctitisícové Krupky," řekl s pokrčením ramen místostarosta Matouš Blesku na otázku, jak situaci v Krupce vidí do budoucna

15:04 - Na shromáždění DS vystoupil také místostarosta Krupky Zdeněk Matouš, který řekl, že situace na sídlišti se již zlepšila. Město zavedlo kamerový systém a posíleny byly také hlídky městské policie. Místní obyvatelé, kterých bylo ale minimum, na jeho slova reagovali nesouhlasným pískotem. Matouš na mítinku vystoupil i přesto, že se s programem DS neztotožňuje.

14:50 - Dělnická strana komentuje dění v Krupce: "Dozvěděli jsme se, že cikánům zabavili krumpáče a kladiva. Jistě to nebylo proto, že by se chystali do práce." Zaznívá také kritika ministra pro lidská práva v demisi Michaela Kocába.

325384:gallery:true:true

14:45 - Zástupce DS vyzývá megafonem obyvatele Krupky, aby se nebáli a přišli jim povědět o jejich soužití s Romy.

14:41 - Začínají projevy zástupců DS.

14:32 - Celá akce DS v Krupce bude pokračovat projevy od 15 hodin a podle Kotába i neformálním setkáním s obyvateli Krupky, kteří jsou každý den dle jeho slov vystaveni černému rasismu.

14:30 - Ministr v demisi M. Kocáb se vrátil mezi Romy. Místopředseda DS ho vyzval, aby stejnou pozornost jako Romům věnoval i "necikánským občanům země".

14:29 - Místopředseda DS Kotáb na dotaz Blesku, proč do Krupky přijel demonstrovat fakticky zanedbatelný počet jejích členů, odpověděl: "My jsme žádnou masovou akci neplánovali. V našem prohlášení jsme uvedli, že do Krupky vyšleme pouze monitorovací skupiny našich ochranných sborů."

14:21 - Aktivisté DS se do konfliktu nemíchají. Poslouchají svého pořadatele a shromažďují se u střediska Delta.

325377:gallery:true:true

14:20 - Romové na sídlišti hlasitě pískají a křičí: Nechceme vás tady.

14:19 - Došlo k první strkanici, kdy se někdo pokusil na extremisty vychrstnout půllitr s vodou. Policie dva velmi mladé Romy okamžitě zatkla.

14:18 - Asi 80 extremistů dorazilo na sídliště Karla Čapka.

14:13 - Maximálně stovka extremistů DS pochoduje k nákupnímu středisku Delta, kde mají být předneseny projevy. Extremisté skandují hesla: Cikáni do práce! a Čechy Čechům!

14:06 - Radek Grundza vyzval Romy, pokud mají střelné zbraně, aby je nevytahovali a zbytečně neprovokovali policii.

Sídliště, kde jsou shromážděni Romové, a nákupní středisko Delta, kam míří extremisti z DS a jsou již nadohled sídlišti, odděluje dvojitý kordon těžkooděnců. Těch je asi 60, v záloze pak dalších 40. Připravena jsou také vodní děla a osm policejních psovodů.

13:26 - Radikálů z DS se na nádraží v Bohosudově u Krupky sešla nakonec necelá stovka. Před vlastním pochodem na sídliště Karla Čapka všichni společně vyfotografovali, neboť jak řekl místopředseda DS Petr Kotáb: "Kamarádi, nikdo z nás neví, jestli se vrátíme živí a zdraví."

V současné době pravicoví extremisti táhnou ke nákupnímu středisku Delta, které bezprostředně sousedí se sídlištěm. U Delty je očekává asi 700 shromážděných Romů. Celou trasu pochodu DS monitoruje republiková a městská policie a také vozy s těžkooděnci.

13:02 Na sídliště v Krupce dorazily dodávky s policejními těžkooděnci, které mají zabránit střetům mezi Romy a příznivci Dělnické strany.

12:45 - Policisté u nádraží zabavují přijíždějícím Romům další zbraně. Jsou mezi nimi různé tyče, klacky, baseballové pálky nebo mačety.

12:30 - Po Michaelu Kocábovi vystoupil s projevem opět Radek Grundza. Oznámil, že 3. května v 16 hodin se bude v Litvínově na náměstí konat velká demonstrace na podporu dvouleté Natálky, která se společně se svou rodinou stala obětí žhářského rasistického útoku ve Vítkově na Opavsku. Akce bude spojena také s finanční sbírkou ve prospěch obětí rasistických útoků. Více o tomto případu čtěte ZDE.

325363:gallery:true:true

12:25 - Do Krupky na sídliště K. Čapka dorazil i ministr pro lidská práva v demisi Michael Kocáb, který vystoupil s projevem, v němž Romům vyjádřil podporu. Vyjádřil solidaritu s jejich úsilím o klidný život bez násilí. Naléhavě Romy vyzval, aby se zdrželi všech projevů, které by se mohly vykládat jako násilnické. Současně prohlásil, že on sám osobně dělal, dělá a bude dělat vše pro to, aby se romská komunita začlenila do bezproblémového soužití s ostatními občany ČR. Michael Kocáb po třech minutách romské shromáždění opustil.

12:17 - Na nádraží v Bohosudově je v těchto chvílích hlouček asi pouze tří desítek přívrženců DS. Ještě než stačili rozvinout svou vlajku, přijela k nim policejní hlídka a provedla kontrolu jejich osobních dokladů.


Na improvizovaném mítinku, kde se Romové dopoledne sešli, je jejich předák Radek Grundza (37) vyzýval k tomu, aby buď bránili svá práva a klidný život svých rodin, anebo ti, kteří mají peníze, aby emigrovali do Kanady. Grundza, povoláním zedník, je předák neformálního seskupení Romů z Ústecka.

Romové jsou podle všeho odhodláni skutečně se fyzicky s pravicovými aktivisty Dělnické strany střetnout. Přívrženci DS se zatím do Krupky nedostavili. Jejich příjezd se očekává po dvanácté hodině na nádraží v Bohosudově.

Policie mezitím obsadila všechny přístupové cesty do Krupky. Vedou tam celkem tři – od Ústí nad Labem, Dubí a Teplic. Na hranicích města na nich stojí čtyř až pětičlenné hlídky dopravní policie posílené těžkooděnci a policisty v civilu. Kontrolují všechna vozidla a zejména jejich zavazadlové prostory. Chtějí tak zabránit, aby do Krupky byly pašovány zbraně.

Plukovník Bohumil Kotas, zástupce krajského policejního ředitele Policie ČR, který nasazení policejních sil přímo v Krupce koordinuje, řekl Blesk.cz, že v současné době je v pohotovosti asi stovka mužů. „Pokud to ale bude potřeba, jsme jich schopni povolat mnohem více,“ zdůraznil Blesku.

Samotné sídliště Karla Čapka v Krupce, kde žije početná romská komunita, kontrolují policejní hlídky Policie ČR i městské policie posílené o muže z Teplic a Ústí nad Labem.

Krátce před polednem policie uzavřela celé sídliště páskami s nápisem Policie a pouští za ně pouze ty, kteří tam mají trvalé bydliště.

Asi tři stovky Romů zcela zablokovaly začátek ulice K. Čapka a za policejními páskami očekávají příjezd pravicových extremistů z Dělnické strany a Národního odporu.

Jak Blesk.cz řekl František Horváth (55), mluvčí romské komunity na sídlišti K. Čapka, všichni Romové jsou odhodláni tu setrvat. „Počkáme si, až jak se projeví ti rasisti, co sem chtějí přitáhnout, a podle toho se zachováme,“ řekl Horváth.

Blesk se přesvědčil, že žádný z Romů není viditelně ozbrojen zbraněmi. Chybějí i baseballové pálky, kterými měli Romové minulou sobotu zbít několik obyvatel Krupky. Tento incident je ostatně i hlavním důvodem protestního shromáždění proti tzv. nepřizpůsobivým občanům, které do Krupky na sobotu svolala Dělnická strana a Národní odpor. Ti by se zde měli sejít kolem 15. hodiny.