Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

SKANDÁL českých vojáků: Hráli si na Ramba a lovili lidi!

Český voják v Afghánistánu
Český voják v Afghánistánu  (Autor: Army.cz)
Autor: pes - 
23. dubna 2009
17:48

DISKUZE: Skandál českých vojáků v Afghánistánu se rozrůstá do neuvěřitelných rozměrů. Vojáci elitní jednotky SOG si prý udělali z mise svoje soukromé safari. Místo zvířat byli ale kořistí lidé!

Nejenže si česká elitní jednotka SOG (Special Operation Group) utrhla pořádnou ostudu před britskými spojenci, když utekla z boje, ale podle výpovědí českých vojáků se minulý rok dostalo do jednotky několik "střelců", kteří si udělali z vojenské mise lov na Talibance!

Vojáci začali plánovat vlastní akce za jediným účelem - někoho zastřelit!

"Prý se ani nemohou podívat americkým speciálům do očí, protože oni své zářezy na pažbě už mají," řekl serveru iDnes.cz jeden z členů jednotky.

Profesionální vojáci se podle inspekce ministerstva obrany profesionálně vůbec nechovali. Skandál začal vyplouvat na povrch, když si britští spojenci stěžovali, že je česká jednotka během bojů opustila. Velení argumentovalo tím, že akce byla příliš nebezpečná.

Čtěte více: OSTUDA české armády v Afghánistánu: Vojáci utekli z boje!


Čeští vojáci se v minulém roce přesunuli od britských jednotek v Helmandu k dánským jednotkám v Lógaru. Od té doby prý začal doslova "lov" na teroristy a to bez vědomí českého velení.

"Rambové" si dělali, co chtěli a běžně porušovali pravidla pro působení v Afghánistánu, jen aby si mohli "zastřelit svého zlého chlapce," jak se mezi nimi trestným výpravám na příslušníky Talibanu říkalo.

Vojáci mají podle informací serveru iDnes.cz přísně zakázáno se ke skandálu vyjadřovat. Zdá se, že by bylo ministerstvo obrany nejradši, kdyby se o českých "krvelačných hrdinech" vůbec nemluvilo!

Diskutujte: Je česká mise v Afghánistánu opravdu bojem proti terorismu nebo jde o pouhé ventilování válečnických choutek?

gogo ( 24. dubna 2009 11:28 )

Jde o to, zda voják někoho osvobozuje či okupuje. A toto je okupace jak Brno. A proto tito vojáci nejsou žádní osvoboditelé, ale žoldáci ! Nebojují za ideály, nebrání svoji vlast, ale šli okupovat za žold. Nějaký svatý důvod si vždy každý okupant najde. My jsme na př. v roce 1968 byli osvobozeni od kontrarevoluce.. A nakonec řada žoldáků to že tam jdou za penězi sama přiznává... tak o co go ?

bleskomor ( 24. dubna 2009 09:17 )

kdyby se tam ti tupci postrileli navzajem. Pokud si vzpominam, tak drtiva vetsina urazu a zraneni, i tech smrtelnych, si ta hovada udelala sama. Např, cisteni zbrane. Aspon by se usetrilo za cestu zpatky. Ja bych je s klidem obetoval, dal bych jim listky do prvni linie a pic kozu do vazu!

jiri74 ( 23. dubna 2009 18:24 )

nechápu jak si ještě v dnešní době může vláda všichni tihle paraziti provokovat lidi takovouhle sprostotou a vysílat lidi kekrejčířovi který se všem jenom směje jak jsme všichni blbí co tam jako budou dělat copak ho přivezou to asi těžko hezky si pokecaj a to je vše krásný výlet za peníze poplatníků zkuste si natakovou cestu vydělat rukama asi by to bylo na dlouho co.Nevážení zákonodárci vaši práci,nápady,výmysly a hádky bych vám prostě nezaplatil třeba i pár měsíců aby jste viděli o čem to je je mi zvás na nic

lomen ( 23. dubna 2009 17:00 )

svědčící o naprosté nevědomosti (hlouposti) pisatele. srovnání politika a vojáka asi jako nebe a dudy, Master makmark by si možná měl uvědomit, že voják v misi je připraven nasadit život za místo kde tento Všeználek žije a baví se těmito inteligentnímy články sedíc u počítače, docela se divim jak peníze za misi můžou někomu ležet v žaludku. Chytráka opravdu najdeš všude proto zdravím do Vidlákova

makmark ( 23. dubna 2009 16:14 )

Politikům jde jen o to, co nejdéle a pokud možno bezpracně se udržet u vysokých platů poslance, hrabat pro sebe a své známé, dostat se dokonce na posty ministra... pak není divu, že se podobně zodpovědně k úkolu chová i legionářská tlupa - všichni stejně víme moc dobře, že ti lidé tam nejsou z přesvědčení, ale jen proto, že dostanou za misi báječné peníze a pokud se nebudou v ničem moc angažovat, tak přijedou domů živí, zdraví, veselí a bohatí a budou se mít dobře. když bude štěstí, tak z 99% se jim to splní.

Zobrazit celou diskusi