Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

OSTUDA české armády v Afghánistánu: Vojáci utekli z boje!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: AFP)
Autor: INT, jos - 
22. dubna 2009
10:05

Česká jednotka speciálních operací SOG nechala v Afghánistánu ve štychu své spojence. Britové bojovali a Češi šli pryč! Proč? Podle českého velení byla akce příliš nebezpečná!

O ostudě českých vojáků informuje internetová verze MF Dnes.

Při útoku na základnu aghánských rebelů probíhalo vše podle plánu. Smyčka kolem radikálů se utahovala, společný postup britské a české jednotky budil respekt. Pak ale přišel šok. Český velitel oznámil svému britskému kolegovi: "Do akce nejdeme, je to nebezpečné."

Speciální česká jednotka SOG nasedla do vozidel a vrátila se na základnu. Když chtělo britské velení po českých vojácích aktivitu v další akci, přišla další ostudná odpověď: "Nepočítejte s námi, protože si část jednotky vybírá dovolenou a nebudeme kvůli tomu bojeschopní."

Jaké jméno mají mezi spojenci po této ostudě čeští vojáci? Přesně to podle internetové verze MF Dnes vyjádřil britský důstojník: "K čertu s českou armádou." Čeští vojáci nyní mají strach, že si vysloužili nálepku "zbabělých švejků"...

Stydí se za vyznamenání!

Znechucení a v šoku jsou i samotní členové SOG. Nechápou, proč je jejich velení tak zbabělé. Někteří dokonce uvažují o tom, že vrátí vojenská vyznamenání.

Praporčík J. S. neskrýval zlost. "Vznikaly o nás filmy, dělali z nás hrdiny, politici se předháněli, aby se s námi vyfotili. A najednou jsme gauneři, o nichž je nejlépe mlčet, protože nás velitelé v Afghánistánu proti naší vůli odvolali z boje?" stěžuje si elitní voják a dodává, že je rozhodnut ministryni obrany Vlastě Parkanové vrátit Záslužný kříž. O tomto kroku uvažují i další vojáci!

Záslužný kříž Záslužný kříž | ČTK

"O účinkování této jednotky se dozvídám informace, z nichž se jen těžko vzpamatovávám. Poškozuje to kredit armády," řekla internetové verzi MF Dnes ministryně obrany Vlasta Parkanová.

evolucius ( 22. dubna 2009 23:32 )

Tony, to se nedělá...b

gogo ( 22. dubna 2009 22:00 )

a nebojují za vlast. Bojují za žold. Jsou to novodobí žoldnéři. A žoldnéři chtějí vždy přežít. Ať ve středověku nebo nyní. Nic nového pod sluncem. Ideály pro které tam "bojují" jsou více než pochybné. Afganistán byl násilně obsazen pod záminkou terorismu. Jako Irák.

herst ( 22. dubna 2009 18:04 )

Jednotka ošklivosti je jeden parkan!!!

anule ( 22. dubna 2009 17:33 )

Je to smutné číst některé reakce, které nenechají na vojácích nit suchou. Najednou je všichni krtizujete, ale v roce 2002 kdy pomáhali lidem v zatopených oblastech a uklízeli nánosy bahna v obcích a městech to vám byli dobří. Kdo zvás co nadáváte na armádu jste zažilii situaci v Afgánistámu na vlastní kůži. Asi nikdo, protože pak by jste mluvili jinak, vím o čem píši protože jsem tam měla syna, měl to štěstí že se vrátil zdravý na rozdíl od těch co se vrátili zranění a nebo mrtví, mohla bych dlouze vyprávět o strachu který jsem denně prožívala. Nazýváte je žoldáky, skládali slib republice a vyslala je tam naše vláda a ta mzda kterou obdrží není zase tak vysoká jak si představujete.

bubaku ( 22. dubna 2009 16:22 )

Proč se vůbec náš stát plete do války jinde?My máme málo vlastních problémů a peníze na zbytěčnosti? Maši mladí by spíš uvítali startovací byty než naše vojáky někde v poušti.

Zobrazit celou diskusi