Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zoufalé maminky čekají na peníze!

Peníze
Peníze  (Autor: Michal Protivanský)
Autor: bel, oj - 
18. dubna 2009
05:00

Boj o přežití! Přesně tak se mnohdy cítí maminky na mateřské, ale i nemocní, kteří i více než měsíc marně čekají na výplatu dávek. Stát má potíže s novým systémem.

A kvůli tomu nemá své peníze 11 tisíc lidí. Někteří z nich jsou proto v zoufalé situaci.

To samé jako tisíce dalších maminek potkalo i redaktorka Blesku, která je od února na mateřské a dávky ještě nedostala. „23. února, tedy šest týdnů před termínem porodu, jsem nastoupila na mateřskou. Dnes je duben a já neviděla ani korunu,“ říká Helena Cejpová. Přitom má všechny »papíry« v pořádku a nikdo jí není schopen vysvětlit, proč stále jen čeká. Dovolat se na linku, zřízenou k tomuto problému, je zázrak. Jak se Blesk přesvědčil je stále obsazeno, nebo to nikdo nebere.

Česká správa sociálního zabezpečení trvá na tom, že potíže s výplatou dávek jsou jen »ojedinělými případy «. Na dotaz, proč je linka pomoci stále obsazena, však paradoxně argumentují, že tyto »ojedinělé případy« telefon zahltily!

Ony také už dlouhé týdny marně čekají na mateřskou:

Helena

„Na mateřské jsem od 11. února, a teprve 27. března mi přišla částka za únor. Kdy přijdou peníze za březen, to vůbec netuším. Co si mám jako svobodná matka počít?“

Markéta

„Na mateřské jsem od 22. ledna a ani tento měsíc jsem nedostala mateřskou. Musím si půjčovat, aby měla děcka s prominutím co do huby. Měla jsem i dvě práce, řádně platila pojištění a teď se cítím jako nějaký asociál.“

Marie

„Nastoupila jsem na mateřskou 1. ledna a první peníze mi přišly 20. března. Být matkou samoživitelkou, tak se asi zblázním.“ Simona 􀁺 „Nastoupila jsem na neschopenku pro rizikové těhotenství koncem ledna. Peníze jsem dostala až 9. 4. Prý mám být trpělivá.“

Martina

„Přestože jsem 11. února osobně odevzdala všechny papíry, nemám dodnes ani korunu. Na správě sociálního zabezpečení mě posílali od čerta k ďáblu. Jednou jsem měla štěstí a dovolala jsem se vedoucí správy, ale ta mi beze slova odpovědi zavěsila.“

Pavla

„Od poloviny ledna jsem na mateřské a doteď nemám od státu ani korunu. Nezbývá nám než těžce táhnout celou domácnost jen z jednoho platu.“

Co dělat, když vám neposílají dávky:

1. Zavolejte na příslušnou správu, kde zjistíte, jestli byla žádost řádně vyplněna a podána včas

2. Pokud ne, obraťte se na svého zaměstnavatele

3. Zajděte na příslušnou správa sociálního zabezpečení a nenechte se odbýt

jakub-moravec ( 1. dubna 2011 17:02 )

Ano, znám řešení jak se dostat z takové situace, kdy matky nemají dostatek finančních prostředků uživit své děti. To řešení je, PŘESTĚHOVAT SE DO AMERIKY. Žiji už dlouho v Kalifornii a tady je to tak, že stát se o děti dobře stará, nikdy jsem neslyšel o rodině s malámi dětmi, že by měla problémy finanční. Když matka nemá manžela a chce pracovat, sociálka ji zařídí, aby k ní do domu přišly chůvy, jedna, dvě, podle toho jak velká je rodina a děti pohlídají a provedou v domě běžné práce, vaření, úklid, a.t.d. Zdá se mi, že to v jakém stavu se Česká republika nachází, to vypadá na blížící se bankrot. Raději odejít zavčas, dokud cestovaní do USA je snadné, protože kdo ví, jaké by to bylo až se budou chtít lidé houfně do Ameriky vystěhovat, to by mohli Američani zase zavést víza.

tomleo ( 19. dubna 2009 12:33 )

Poslanci nemají se pochopit na naši lídi i jsou nerozumně a moci se provokovat o drážování bydlení i ostatní ceny pro život,trápně domácí ekonomiky. Vše co hodně vím. Chcete mi vše vědět a ozvěte mi i organizovat.

ines ( 18. dubna 2009 17:21 )

ale ne maminek je to ubohe spolehat na stat abychom mohli uzivit sve vlastni deti.kdyz si neco poridim musim na to mit.je to jako by jste si poridili dum a stat vam ho platil.na druhe strane stat ma zakon na vyplaceni techto penez tak by je mel vyplacet a vzdy na cas.

brkoslav ( 18. dubna 2009 16:16 )

Nevím, ale myslím si, že zdržení musí mít nějakou příčinu a o ni by měl říci své odpovědný pracovník úřadu.Jinak to prostě nemá smysl.

lyysa ( 18. dubna 2009 10:06 )

já jsem nedostávala peníze v pořádku přes půl roku a nakonec mi vyplatili zpětně jen 3 měsíce a to nebyla chyba na mé straně.Byla jsem bez peněz a nikdo mi nedokázal vysvětlit proč,jen samé nepříjemnosti a to jsem měla všechny papíry v pořádku.

Zobrazit celou diskusi