Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dojatá mamka 9 dětí: Čtenáři Blesk.cz nám pomáhají

Autor: Jaroslav Krčál, evakk - 
24. března 2011
05:19

Smutný příběh Zdeňky Peterové (39), matky devíti dětí, se kterými žije v Choustníkově Hradišti, vzbudil mezi čtenáři Blesku.cz velký ohlas. Rodina se v neřešitelné situaci ocitla na začátku roku, kdy jí stát začal posílat na sociálních dávkách o 16 tisíc měsíčně méně. Na deset lidí tak zbylo pouhých 12 300 korun na měsíc. Čtenáři Blesku.cz ale pomáhají. Posílají oblečení, školní potřeby a nabízejí i peníze.

Nejmenší dceři Zdeňky Peterové je jeden rok, nejstarší 17 let. Na děti je žena sama, neboť oba otcové dětí se s ní rozvedli. Jeden z nich platí 2600 korun měsíčně na čtyři děti. Otec starších dětí jí neposlal peníze už sedm let. Dluží jí přes 210 tisíc. O děti nejeví zájem. Místo něho však pomohli rodině čtenáři Blesku.cz.

„Vaši čtenáři mi poslali plno oblečení pro děti. Jeden koupil i potřeby pro školáky, jako jsou batohy, pastelky, tužky. Menším poslal hračky a omalovánky. Další se rozhodl pomoci starším děvčatům a chce jim platit učiliště, aby nebylo ohroženo jejich vzdělání,“ vypočítala dojatě Zdeňka Peterová. „Majitelka domu nám počkala s nájmem. I ona mi tak pomohla,“ řekla matka. Ozvali se i lidé, kteří sami nemají děti a chtěli ty její adoptovat. To rozhodně odmítla.

Čtenáři popohnali úřady

„Někteří mne ale na internetu nazvali sviní, která žije z daní druhých. Asi si nikdy nezkusili starat se o devět dětí. Navštívila mne po vašem článku i kontrola ze sociálního odboru úřadu a divila se, jak to tu zvládáme s tak málo penězi,“ dodala Peterová.

Odbor sociálních věcí ve Dvoře Králové poté, co úředníci rodinu navštívili, pomohl i finančně. Poslal Peterové dávku určenou pro lidi v hmotné nouzi ve výši 11 800 korun.