Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Na pražskou mešitu někdo pověsil prasečí hlavu

Na plot mešity v Praze-Kyjích někdo v noci na čtvrtek zavěsil prasečí hlavu bez očí
Na plot mešity v Praze-Kyjích někdo v noci na čtvrtek zavěsil prasečí hlavu bez očí  (Autor: narodni-strana.cz)
Autor: ČTK - 
19. března 2009
10:06

Na plot měšity v Praze-Kyjích někdo v noci na čtvrtek zavěsil prasečí hlavu bez očí a popsal ho nápisem Stop islámu. Policie již případ vyšetřuje. Zatím ale není jisté, zda jde o přestupek, nebo trestní čin.

Fotografie se objevily na webu nacionalistické Národní strany.

Událost oznámil na policejní linku 158 muž, který šel do mešity na ranní modlitbu. Policie nyní vyslýchá svědky a zjišťuje, zda něco zaznamenaly bezpečnostní kamery.

Obdobný případ loni v říjnu policie vyšetřovala i v Brně. Na stěnu tamní mešity někdo sprejem nastříkal nápis Stop islámu, na dveře pak napsal Ne.

Podle informací na internetových stránkách se Národní strana vyhraňuje mimo jiné proti islamistům. Na webu strany se v minulosti například objevila věta: "Mešity zbourat, islám zakázat a islamisty zavírat na doživotí jen za příslušnost!" Nedávno se na serveru objevilo tvrzení, že strana bude na veřejných prostranstvích v Praze promítat kontroverzní protiislámský film Fitna (Rozvrat). Chce tím údajně vyjádřit svůj nesouhlas se stíháním autora filmu, nizozemského krajně pravicového poslance Geerta Wilderse.

Záměr promítat zmiňovaný film již odsoudili představitelé občanského sdružení Libertas Independent Agency, které sdružuje muslimy i občany, kteří islám nevyznávají. "Podle našich poznatků Národní strana nepředstavuje žádnou významnou část české společnosti a její zoufalá snaha zviditelnit se pomocí šíření antisemitismu a xenofobie to jen dokazuje," píše v prohlášení mluvčí sdružení Lukáš Lhoťan.

Podle něj sdružení akci monitoruje a pokud bude film promítán, je připraveno v případě potřeby zorganizovat protestní akci.

Aktivity Národní strany sleduje i Bezpečnostní informační služba, podle jejíž výroční zprávy za rok 2007 se strana podílela na celé řadě kontroverzních akcí, jejichž cílem bylo upoutat zájem médií a dostat stranu do povědomí široké veřejnosti. Strana prý také provozuje kontroverzní internetové stránky www.chceteje.cz, které jsou zaměřené proti imigrantům.

petrs ( 19. března 2009 10:44 )

Lidská blbost je věčná. Židovské spiknutí hadr

james ( 19. března 2009 10:36 )

Je to vandalismus, o tom není sporu. Ale v zemi katolické i husitské se to asi může stát. Vidím to jako protest proti muslimské expanzi.

Zobrazit celou diskusi