Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Studénka: Půl roku po tragédii u kolejí opět hořely svíce

Autor: mach - 
8. února 2009
21:33

Půl roku. Tak dlouhá doba uběhla od železničního neštěstí ve Studénce. Na provizorním pomníčku se v neděli opět objevily svíce a květiny. Přišel i Rudolf Svoboda s manželkou Karlou.

Ten chce vybudovat důstojné pietní místo. Slíbil, že se o něj bude starat.

"Nikoho jsme v tom vlaku neměli, ale hluboce nás ta tragedie zasáhla," řekla paní Karla. Protože radnice na pomník nemá peníze, vzal to na sebe pan Rudolf. "Než se most dostaví, vybudovala radnice alespoň toto provozorium. Na pomník poskytne peníze investor stavby," dodal Svoboda.



Podobu pomníčku by měl do konce března navrhnout architekt. Vyjádřit se mohou i příbuzní obětí neštěstí. "Poprosil jsem krizové centrum, aby je oslovilo dopisem," uvedl Svoboda.
Svobodovi mají představu malé pamětní desky.

"Měla by to být skromná připomínka obětí i zraněných, velký dík strojvedoucímu a záchranářům ale hlavně varování, aby se už nic takového nestalo," zdůraznil Svoboda. Rychlík Comenius vloni 8. srpna narazil do mostu, který těsně před ním spadl. Osm lidí zemřelo, devadesát bylo zraněno.

Policie zatím obvinila dva inženýry z firmy Bögl a Krýsl. "V nejbližších dnech padnou další obvinění," informovala mluvčí policie v Novém Jičíně Miroslava Šálková-Michálková. Podle dobře informovaného zdroje budou stíhání nejen další stavbaři, ale i pracovníci Krajského úřadu v Ostravě, který měl nad stavbou vykonávat dozor.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi