Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oběti neštěstí ze Studénky mají svůj pomník!

Autor: Marie Machková - 
8. listopadu 2008
17:13

Nezapomenout na oběti a poděkovat záchranářům. To bylo hlavní motto sobotního setkání několika desítek lidí, jejichž životy ovlivnila železniční nehoda ve Studénce na Novojičínsku.

Průvod kráčel městem až k místu tragédie. Hrobové ticho krátce před půl jedenáctou přehlušilo houkání rychlíku Comenius. Všechny zamrazilo. Právě tento vlak přesně před třemi měsíci, 8. srpna, narazil do spadlého mostu.


Pár metrů od kolejí vzniklo zásluhou obyvatele Studénky Rudolfa Svobody malé pietní místo. "Nikoho jsem sice ve vlaku neměl, ale ta nehoda zasáhla celé město. Proto bych chtěl, aby příbuzní obětí měli kde svým blízkým zapálit svíčku," řekl Svoboda a slíbil, že o pomníček bude trvale pečovat.

"David, Olga, Jana, Lydia, Rostislav, Jana, Andrej, Agnieszka," zazněla najednou éterem jména cestujících, kteří nehodu nepřežili. Za každou oběť byla zažehnuta svíčka. Za svého syna Rostislava (34) ji přijeli zapálit rodiče z Ostravy. "Není den, kdy bychom si na něj nevzpomněli," přiznal tatínek mladého muže a potlačoval slzy. Na místo neštěstí přijela z Polska i rodina poslední osmé oběti neštěstí. Agnieszka (21) zemřela měsíc a půl po nehodě v krakovské nemocnici...