Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cizinci mohou žádat o zelené karty

Spolumajitel tržnice ve Folmavě Vietnamec zvaný Hynek. Tomu Švejnoch volal den před neúspěšnou policejní razií
Spolumajitel tržnice ve Folmavě Vietnamec zvaný Hynek. Tomu Švejnoch volal den před neúspěšnou policejní razií  (Autor: Zbyněk Schnapka, ilustrační foto)
Autor: ČTK - 
1. února 2009
10:03

Cizinci z 12 vybraných zemí mohou od počátku února začít žádat o udělení zelených karet. Ty představují pobytové a pracovní vízum v jediném dokumentu.

Zavedení novinky, která má zahraničním pracovníkům usnadnit vstup na český trh, umožnila novela zákona o zaměstnanosti, platná od Nového roku. Není však jisté, zda jim skutečně v době hospodářské krize výrazně pomůže.

Cizinci se totiž mohou ucházet jen o místa, která se nepodařilo 30 dní obsadit zájemcem z ČR či EU. Tyto pozice se objeví ve veřejném registru. O zelenou kartu mohou cizinci ve své vlasti požádat český zastupitelský úřad. Na konci loňského roku se přitom zvedla nezaměstnanost a očekává se, že letos dále poroste.

Možnost získat zelenou kartu na základě vyhlášky vydané ministerstvem vnitra dostali například občané Ukrajiny či všech zemí bývalé Jugoslávie kromě Kosova. Z asijských zemí se na seznam dostaly pouze Korea s Japonskem. Smůlu mají naopak občané Vietnamu a Mongolska, kteří do Česka v poslední době za prací přicházejí stále častěji. Na seznamu jsou dále Spojené státy americké, Kanada, Austrálie a Nový Zéland.

Výčet zemí zapojených do projektu úřady výrazně zúžily kvůli hospodářské krizi. Ministerstvo práce a sociálních věcí zatím netuší, jaký o zelené karty bude zájem a zda o ně budou žádat stovky či tisíce cizinců. Bude záležet na poptávce ze strany zaměstnavatelů, ti však kvůli krizi naopak často zaměstnance propouštějí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi