Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Neobvyklá 'seznamka': Trvalý pobyt v Česku za 250 tisíc

Rvačka Vietnamců skončila smrtí
Rvačka Vietnamců skončila smrtí  (Autor: Foto Blesk – David Malík)
Autor: red - 
19. prosince 2008
12:21

Ze zajišťování trvalého pobytu v Česku si udělala výnosný byznys osmičlenná skupina podvodníků. Jejich klienty byli většinou kriminálníci z bývalé Jugoslávie.

Členové a členky gangu, kterým je od 20 do 54 let, pocházejí jak z bývalé Jugoslávie a z Česka. Postup jejich 'podnikání' byl jednoduchý. Jimi oslovené české ženy se za úplatu 20 až 25 tisíc korun vdaly za cizince, kteří tím získali možnost volného pohybu po všech zemích EU. Za zprostředkování sňatku podvodníci vybírali částku od tří do deseti tisíc euro, tj. přibližně 75 - 250 tisíc korun. Sňatků stačili za poslední tři roky zprostředkovat několik desítek.

Jejich 'servis' sloužil především příslušníkům rodinných klanů Kosovských Albánců. Na některé z nich byl dokonce vydán mezinárodní zatykač a ve výčtu jejich zločinů nechybí ani podezření z vraždy policisty. Mnozí z nich také v trestné činnosti, jako je obchod s drogami nebo zbraněmi, pokračovali i zde.

Policie sledovala skupinu dva roky. Nyní bylo všech jejích osm členů zadrženo a obviněno ze zločinného spolčení a napomáhání k neoprávněnému pobytu. Jednou ze zadržených je i pracovnice obecního úřadu ze severu Čech. Ta byla navíc obviněna ze zneužívání pravomocí veřejného činitele. V případě prokázání viny hrozí členům gangu až desetiletý pobyt ve vězení.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání