Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za Havlovy problémy může i jeho životospráva

Autor: jos, INT - 
15. ledna 2009
14:33

DISKUZE: Co může za zdravotní trable bývalého prezidenta? Dlouhotrvající výslechy na vyšetřovně StB? Pobyt v komunistickém kriminále? A nebo také Havlova životospráva, která rozhodně není příkladná?

Václav Havel není rozhodně zapšklým suchým politikem. Naopak! Jeho životní příběh dokazuje, že je mužem, který si umí každodenní starosti zpříjemnit mnoha drobnými neřestmi. Ať už se jedná o sklenku alkoholu, nebo dokonce o cigaretky, které ze svého života Havel vypudil teprve před pár lety.

Je zřejmé, že disident, vězeň, kulisák, zakladatel Občanského fóra, milovník dobrého piva, spisovatel a manžel Olgy Havlové a později také Dagmar Havlové toho v životě příliš nenaspal. Také pověstné večírky s pražským "undergroundem" na Hrádečku, kde má Havel letní "sídlo", jeho zdraví rozhodně nepřidaly!

Havlův přítel Dalajlama ho sice nedávno pochválil, že dokázal "seknout" s kouřením, nabízí se ale otázka, zda kuřácká abstinence nepřišla příliš pozdě!

Za povšimnutí stojí také fakt, že na rozdíl třeba od Klause Havel nikdy nesportoval - volný čas (kterého nikdy moc neměl) trávil raději s knihou, maximálně vykonal malou procházku.

Co už Václav Havel vytrpěl?

Březen 1990 - Havel se podrobil operaci břišní kýly.

Únor 1994 – Během státní návštěvy v Thajsku si při nešťastném pádu v koupelně zlomil žebro.

Listopad 1996 - Havel byl se zánětem plic hospitalizován na chirurgické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Operační tým profesora Pavla Pafka mu 2. prosince odebral polovinu pravé plíce, aby odstranil zhoubný nádor.

Duben 1998 - Havel, který pobýval v rakouských Alpách na ozdravném pobytu, se v innsbrucké Univerzitní nemocnici podrobil akutní operaci proděravělého tlustého střeva.

Červenec 1998
- Havel v Praze podstoupil druhou fázi operace tlustého střeva - zacelení vývodu. Nastaly pooperační komplikace s provzdušněním pravé plíce. Havla pak také postihla porucha srdečního rytmu a půl hodiny byl v ohrožení života.

Červen 2000 - Havlovi odstranili lékaři břišní kýlu, pozůstatek operací tlustého střeva.

Únor 2001 – Při cestě po Blízkém východě prodělal Havel zánět průdušek. Na 13 dní skončil v nemocnici.

Září 2001 – Kvůli srdeční arytmii neodletěl do Itálie. Musel do nemocnice.

Červenec 2002 – Se zánětem průdušek se musel vrátit z návštěvy Francie. Byl opět hospitalizován.

Leden 2004 – Dýchací problémy přerušily jeho návštěvu Indie.

Březen 2004 - Opět velké dýchací potíže.

Listopad 2004 - Při návštěvě Tchaj-wanu uklouzl a zlomil si krček stehenní kosti. Byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Leden 2008 - Hospitalizován kvůli srdeční arytmii.

Může si Havel za své zdravotní potíže sám? Co myslíte? Diskutujte, zajímá nás váš názor!

francjosef ( 15. ledna 2009 18:43 )

No,aby jste se z něj nepo.rali.Trpí mnoho jiných lidí a nic se kolem neděje.Svoje si vypil a vykouřil a tak musí zase trpět.Být to někdo jiný,tak po něm neštěkne žádný pes.Bude klid.

malyhad ( 15. ledna 2009 18:33 )

pře 40 ti lety mi vyprávěl kolega jak v době,kdy dělal v Praze kulisáka Na zábradlí,poznal záchytku.Šli s nějakým Havlem a Libíčkem z mejdanu a u kavárny Slavie vylezli na lešení a čůrali dolů.Sebrali je a noc strávili U Apolináře.

mareknovy ( 15. ledna 2009 17:04 )

PREJI PANU HAVLOVI BRZKE UZDRAVENI.MAREK

fanynka3 ( 15. ledna 2009 17:01 )

Jak sem psaal v podobnem clanku.Ja si myslim,ze se mela o Havla vice starat Dagmar,aby zil zdraveji a nemel diky tomu tak velke zdrav. potize.Samozrejme nechci nikoho obvinovat

robertk ( 15. ledna 2009 16:40 )

Havel si za to muze sam,ze skoncil ve spitale,nestaral se o sebe a tak dopadl.Znam lidi co v jeho veku nemaji nejak velke potize,a to jenom tim ze udrzuji v kondici a ji zdrave.

Zobrazit celou diskusi