Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Havel dýchá pomocí masky

Václav Havel
Václav Havel  (Autor: Jiří Rubeš)
Autor: rvs - 
14. ledna 2009
18:14

Český exprezident Václav Havel (72) v pondělí v motolské nemocnici podstoupil drobnou operaci krku. V úterý se ale jeho zdravotní stav zhoršil natolik, že musel být umístěn na jednotku intenzívní péče a napojen na dýchací přístroj.

Do nemocnice přišel Václav Havel kvůli potížím při polykání a tlaku v krku. Lékaři zjistili, že se mu na místě dřívějšího lékařského zákroku vytvořila drobná dutina s hnisem. Ta byla při chirurgickém zákroku odstraněna a místo bylo zadrenováno. Ještě v pondělí lékaři označovali zákrok jako drobný a bezproblémový.

V noci z úterý na středu se ale vyskytly komplikace a Havlův stav se prudce zhoršil. Pacient začal mít problémy s dýcháním a rentgen odhalil neodvzdušňování pravé plíce. Jedna z průdušnic se ucpala hleny a krví, které Havel není schopen vykašlat. Podle lékařů zřejmě během narkózy nebo po ní vdechl hleny a krev.

Co se stalo Havlovi? Co se stalo Havlovi? | Infografika Blesk

Onemocnění podle vyšetření naštěstí nesouvisí s rakovinou. Zdravotní stav je vážný, ale podle lékařů není Havel v bezprostředním ohrožení života.

Bývalý český prezident byl umístěn na JIP, kde je přes speciální masku připojen k dýchacímu přístroji a jsou mu podávány léky na rozpouštění hlenů. Vedení nemocnice svolalo čtrnáctičlenné lékařské konzilium, které se postupem léčby zabývá. Čtěte zde.

Problémem je Havlova špatná fyzická kondice a plíce poničené opakovanými chirurgickými zákroky. Lékaři se obávají, že by se problémy mohly rozšířit i do dalších částí plic. Havel se údajně odmítá podrobit chirurgickému zákroku, na který už nemá dostatek sil. Jak se situace vyvine si nyní nikdo netroufá odhadnout.

popleta ( 15. ledna 2009 13:53 )

Je pravda,ze v tomto veku se nemuzeme divit ale presto prejeme brzke uzdraveni

hanulka31 ( 15. ledna 2009 13:50 )

Myslím si, že v jeho veku je úplne normálne, že má zdravotné problémy. Aj napriek tomu s nimi statočne bojuje. Prajem mu veľa síl, aby sa z týchto problémov dostal.

popleta ( 15. ledna 2009 13:49 )

Zdravime vsechny,a taky si moc prejeme aby se pan Havel uzdravil,pac zdravi je to nejdulezitejsi

lenka34 ( 15. ledna 2009 13:30 )

hlavne aby nebyl v ohrozeni zivota......

rath ( 15. ledna 2009 13:08 )

DOBRÝ DEN VŠEM ČTENÁŘUM.DOUFÁM ŽE SE PAN EXPREZIDENT VÁCLAV HAVEL BRZY UZDRAVÍ A VRATÍ SE DOMU.DRŽÍME PALCE

Zobrazit celou diskusi