Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Prahou se šíří 'falešná' reklama

Tyto letáky mají nalákat majitele psů k očkování, jenže bohužel v lidech spíš budí paniku
Tyto letáky mají nalákat majitele psů k očkování, jenže bohužel v lidech spíš budí paniku  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: ČTK - 
12. ledna 2009
23:14

Centrum Prahy zaplavily letáky varující před blížící se nákazou vztekliny. Podle mluvčího Josefa Dubna ze Státní veterinární správy jsou ale neetické a žádné nebezpečí nákazy vzteklinou v ČR neexistuje.

"Letáky vzbuzují dojem, že existuje nějaké nebezpečí, ale nic takového není," řekl Duben. Podle jeho slov byla Česká republika v roce 2004 prohlášena za zemi 'vztekliny prostou' a žádné nové případy nákazy se od té doby neobjevily. "V roce 2002 byly objeveny poslední dvě nakažené lišky na severu Čech," doplnil Duben.

Poslední nakažená domácí zvířata pak evidovala veterinární správa v polovině devadesátých let minulého století. Riziko nákazy touto pro člověka smrtelnou nemocí existuje, ale za hranicemi ČR, například na Slovensku. "V Německu se vzteklina také nevyskytuje," dodal Duben.

Česko se právě u německých sousedů inspirovalo a zavedlo podle jejich vzoru plošnou vakcinaci. Podle veterinárního zákona mají majitelé psů povinnost nechat je očkovat. Dosud musel být pes očkován každý rok. Teď se objevily vakcíny s delší účinností, až tři roky. "Čekáme jen na schválení, aby mohly být použity," dodal Duben.

Pro kočky nebo fretky tato povinnost neexistuje. Tato zvířata musí být ale očkována, pokud cestují za hranice nebo jsou vystavena na výstavách.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi