Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Bez poplatků: Jen někde, nebo všude?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: red - 
6. ledna 2009
05:00

Poplatky u lékaře, nebo bez poplatků? S recepty za 30 korun, nebo zadarmo? Jak kde. Abyste se v džungli českého zdravotnictví zorientovali, přinášíme grafický přehled českých a moravských krajů, kde se dozvíte, jaká je aktuální situace s placením...

Středočeský kraj:
Tady se neplatí! Od 1. ledna 2009 hradí Středočeský kraj veškeré poplatky ve svých nemocnicích a lékárnách v Kladně, v Kolíně, v Mladé Boleslavi, Benešově a v Příbrami.

Olomoucký kraj:
Tady nemá kraj žádnou nemocnici, takže žádná změna.

Vysočina:
K 1. únoru pravděpodobně budou zrušeny třicetikorunové poplatky za ošetření u lékaře a položku na receptu, a to v krajských nemocnicích a lékárnách v Jihlavě, Pelhřimově, Novém Městě na Moravě, v Třebíči a Havlíčkově Brodě.

Jihomoravský kraj:
V krajských nemocnicích v Kyjově, Vyškově, Břeclavi, Tišnově, Ivančicích, Hodoníně, Znojmě a Letovicích se i nadále platí. Jihomoravští politici čekají na rozhodnutí Senátu.

Pardubický kraj:
Lídři kraje s rozhodnutím čekají na vyjádření Senátu. Nezruší-li Senát poplatky, budou je za pacienty hradit v krajských nemocnicích v Pardubicích, Ústí nad Orlicí, Svitavách, Chrudimi a v Litomyšli. Žadatel podepíše prohlášení, že chce od kraje dostat dar v podobě zaplacení regulačního poplatku.

Liberecký kraj:
Zatím se platí. Poplatky zde zruší nejdříve 1. února. Týkalo by se to krajských nemocnic a lékáren v Liberci a v České Lípě.

Ústecký kraj:
Zastupitelé plánují hradit pacientům třicetikorunový poplatek u lékaře a v lékárnách. Devadesát korun za pohotovost a šedesát korun za den strávený v nemocnici si budou pacienti hradit sami. Úlevy se týkají krajských nemocnic a lékáren v Ústí nad Labem, Děčíně, v Mostě, Chomutově a v Teplicích.

Karlovarský kraj:
V nemocnicích a lékárnách v Karlových Varech, Chebu, Sokolově a v léčebně v Nejdku bude kraj za pacienty hradit poplatky od února.

Moravskoslezský kraj:
Zatím beze změny. Zřejmě od února nebudou pacienti platit 30 Kč za návštěvu nemocniční ambulance a veškeré poplatky za recepty v krajských lékárnách. A to v Havířově, v Novém Jičíně, ve Frýdku-Místku, v Třinci, Krnově, Opavě, v Bílovecké nemocnici, v Karviné, v sanatoriu Jablunkov a v léčebném ústavu Metylovice. Pacienti by si měli nadále platit 90 Kč za pohotovost a 60 za den strávený v nemocnici.

Královehradecký kraj
Placení skončí 1. února 2009 v krajských nemocnicích a lékárnách v Rychnově nad Kněžnou, v Jičíně, Trutnově, Náchodě, Dvoře Králové nad Labem, v Novém Bydžově, Opočně, Jaroměři, Broumově a Novém Městě nad Metují. Každý se může rozhodnout, zda si regulační poplatek uhradí sám, anebo svolí k tomu, aby jej za něj zaplatil kraj.

Zlínský kraj:
Regulační poplatky chce kraj za pacienty hradit od 1. února. Úhrada se bude týkat pouze poplatků v krajských ambulancích nemocnic v Uherském Hradišti, Vsetíně, Kroměříži a v Krajské nemocnici Tomáše Bati. Kraj bude dále hradit pobyt v nemocnici seniorům nad 70 let věku a nezletilým. Naopak se úleva nevztahuje na poplatky za pohotovost, pobyt na lůžku a poplatky hrazené v lékárnách.

Plzeňský kraj:
Stejně jako v řadě dalších krajů se i v tom Plzeňském čeká na rozhodnutí Senátu. Klienti nemocnic a lékáren v Klatovech, Rokycanech, Stodu, Domažlicích, v Plané a v Horažďovicích budou i nadále hradit regulační poplatky podle zavedeného systému z loňského roku.

Jihočeský kraj:
Za pacienty nemocnic v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Strakonicích, Písku a Prachaticích zaplatí od 1. února všechny poplatky kraj.

Jak skončí poplatková bitva?

Nový rok je tady a s ním přicházejí i změny v našem zdravotnictví. V této chvíli ale není vůbec jasné, co všechno se změní, zda budou úplně zrušeny poplatky u lékaře, či za recept.

Jak s poplatky?
Jak to bude s poplatky za návštěvu u lékaře, pobyt v nemocnici a vyzvednutí léků na recept? To nyní netuší vůbec nikdo. Poslanci v prosinci odhlasovali úplné zrušení poplatků, což ale s nejvyšší pravděpodobností neprojde Senátem. Nejvíce se diskutuje o poplatcích hrazených dětmi do 15 let a také důchodci. Opozice ale trvá na plošném zrušení. Jak tahle bitva dopadne, by mohlo být jasné na konci ledna.

Zatím se platí...
Po podzimních krajských volbách sociální demokraté prohlašovali, že od ledna se už v krajských nemocnicích a lékárnách platit nebude. Nestalo se. Od počátku roku totiž poplatky nemusí hradit pacienti jen v některých středočeských nemocnicích a lékárnách. V ostatních regionech vyčkávají, jak dopadne tvrdá poplatková bitva v parlamentu.

Recepty zadarmo?
Velkou změnou bude buď úplné zrušení poplatku, nebo jeho úprava. Diskutuje se například o snížení na 20 korun, nebo že by se platilo 30 korun za recept, byť by na něm bylo předepsáno více léků po více baleních. (Nyní se platí 30 Kč za každou položku.) Každopádně se nebude platit v některých krajských lékárnách.

Levnější léky
Další citelnou změnou je (a ještě bude) snižování cen léků. "Půjde o tisíce položek. U některých se budou snižovat i doplatky a 550 léků bude nově bez doplatku," potvrdil Blesku mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Kdy bez receptu?
Nově si budeme moci vyzvednout některé léky dosud vydávané jen na recept, i když nepůjdeme k doktorovi. Postačí, když se prokážeme kartičkou pojištěnce. Pak dostaneme už v minulosti lékařem předepsané léky. Má to ale háček. "O žádných lécích, které by se měly objevit v nové skupině volně prodejných s omezením, dosud není rozhodnuto," říká Cikrt. Zato už od ledna platí, že při nákupu určitých volně prodejných léků se musíte prokázat průkazkou pojištěnce. Je to proto, že některé volně prodejné léky (např. Modafen a Nurofen) byly zneužívány k výrobě omamných látek.

Novinky v očkování
Jedenáctileté děti čeká povinné přeočkování proti černému kašli. Dobrou zprávou je rovněž to, že očkování proti pneumokokové infekci, které dosud rodiče stálo sedm tisíc korun, bude hrazeno z veřejného pojištění. Další změny nabízejí jednotlivé pojišťovny. Vyplatí se zjistit, na co máte nárok! Jak skončí poplatková bitva?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi