Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ČOI: Stánkaři nebezpečnou pyrotechniku prodávají

 (Autor: Archív)
Autor: ČTK, kol - 
29. prosince 2008
14:57

Česká obchodní inspekce při kontrolách zaměřených na prodej silvestrovské pyrotechniky zjistila, že v některých pouličních stáncích jsou k dostání i nebezpečné pyrotechnické výrobky.

Lidé by proto při nákupu zábavní pyrotechniky, kterou si chtějí zpestřit příchod nového roku, měli být opatrní a raději toto zboží nakupovat v kamenných prodejnách. Za porušení vyhlášky o prodeji pyrotechnických výrobků může ČOI obchodníkům uložit pokutu až milion korun.

Foto:  Archív


Zábavnou pyrotechniku ano. Výbušniny ne!

"V některých stáncích i na tržnicích byla k dostání pyrotechnika, která se tímto způsobem prodávat nesmí," řekl dnes novinářům mluvčí ČOI Marek Ženkl. Například na Moravě inspektoři ČOI v pouličních stáncích odhalili prodej pyrotechniky, kterou lze podle Ženkla zařadit do kategorie výbušnin.

Ve stáncích a na tržnicích přitom může být prodávána pouze pyrotechnika první třídy, jejíž hmotnost nepřesahuje tři gramy. V pouličním prodeji tak mohou lidé koupit například prskavky, pistolové kapsle, třaskavé proužky, malé ohnivé fontány či bouchací kuličky. Tyto výrobky lze prodávat kdekoliv, a to i dětem.

Foto:  Archív


Obchody pak mohou osobám starším 18 let prodávat také pyrotechniku vážící až 50 gramů, která je zařazena do druhé třídy. "Sem patří římské svíce, fontány, gejzíry, petardy, minivýbušky, vystřelovací pouzdra, rakety s náplní barevných světlic nebo výbuškové slože, barevné dýmy a bengálské ohně," podotkl Ženkl.

Ne každá pyrotechnika je pro "domácí" použití

Pyrotechniku 3. třídy do hmotnosti 250 gramů lze prodávat pouze lidem, kteří mají kvalifikaci odpalovače ohňostrojů. Do této kategorie spadají malé italské pumy, dělové rány, ohňopády a různé rakety. Prodej pyrotechnických výrobků 4. třídy musí povolit Báňský úřad.

 

Foto:  Archív


Nekupujte pyrotechniku neznámého původu

Ženkl spotřebitelům doporučuje, aby nekupovali pyrotechniku neznámého původu, s poničenými obaly a nečitelnými údaji. "Návod k použití musí obsahovat všechny důležité údaje o manipulaci s konkrétním pyrotechnickým předmětem," zdůraznil. Informace se musejí týkat způsobu odpalování, skladování a likvidace pyrotechnického výrobku v případě jeho selhání, dodal mluvčí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi