Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tyhle hračky mohou zabít vaše dítě!

opice, hračky
opice, hračky  (Autor: ČOI)
Autor: Petra Hátlová - 
12. prosince 2008
05:00

Doba vánočních nákupů je tady. Jenže, pozor! Na pultech obchodů je možné najít i výrobky, které jsou nebezpečné. A patří mezi ně i hračky pro děti.

Podle České obchodní inspekce (ČOI) by mohly některé z nich i vážně ublížit! Špatně vybraný dárek by se tak mohl lehce proměnit v neradostné překvapení.

medvídek, hračky medvídek, hračky | ČOI

Plyšový medvídek

Medvídek s nápisem I Love YOU, může být pěkně nebezpečným dárkem. Jeho závada je podle ČOI v tom, že jen lehkým tahem lze oddělit oko medvídka, které je tvořeno korálkem, od hlavičky plyšáka. Utržený korálek by pak dítě mohlo vdechnout či polknout. Medvídek byl vyroben v Číně. (Dovoz nezjištěn.)

kolo, hračky kolo, hračky | ČOI

Dětské kolo Super Power

Jízda na tomto kole, vyrobeném v Číně, by mohla být dítěti osudná. Podle ČOI je výrobek nebezpečný z mnoha důvodů. Například není bezpečná ruční brzda na řídítkách. Kromě toho nejsou v pořádku ani samotná řídítka. Testy neprošlo ani sedlo a sedlovka kola, u těch došlo při zkoušce únavy materiálu k ulomení. V normě není ani chránič řetězu a sloupek kola. (Dovoz Super Power s. r. o.Item 055)

chrastítko, hračky chrastítko, hračky | ČOI

Chrastítko

U barevného chrastítka vyrobeného v Číně, je nebezpečí několika druhů poranění. Podle ČOI hrozí nebezpečí uvíznutí prstů dítěte mezi kolečky a hroty hračky. Kromě toho hrozí dítěti při vkládání do pusinky i poranění jazyka. Hračka zakoupená jako dárek, by se tak mohla lehce proměnit v 'past', která poraní. Dovozce PTT Global s. r. o

koloběžka, hračky koloběžka, hračky | ČOI

Dětská koloběžka

Pěkný malér by mohla způsobit i tato koloběžka. Hlavová trubka řídítek koloběžky nemá dostatečnou pevnost a může se při jízdě ohnout, zjistila ČOI. Při takovém ohnutí je pak předpoklad nebezpečného pádu a poranění. Bezpečná nejsou ani řídítka, na kterých příliš kloužou ruce, kromě toho na výrobku není označené, pro jakou váhovou kategorii je určen. (Dovoz nezjištěn.)

opice, hračky opice, hračky | ČOI

Plyšová opice

Plyšová opička na baterie je pro dítě nebezpečná z několika důvodů. Podle ČOI je pro dítě snadno dostupný prostor určený pro baterie, který je chráněn pouze zdrhovadlem. Baterie by pak dítěti mohly ublížit. Kromě toho je možné z opičky snadno vyndat měkkou výplň. Tu by dítě mohlo snadno vdechnout či polknout. (Opička byla vyrobena v Číně, dovoz nezjištěn.)

letadélko, hračky letadélko, hračky | ČOI

Plastové hračky

Plastová letadélka lákají ke koupi svými veselými barvami. Přesto ale nejsou vhodným dárkem pro nejmenší. Podle ČOI je jejich nebezpečí v tom, že jsou snadno rozebratelné na malé části, které by dítě mohlo snadno vdechnout nebo polknout. V krajním případě by tak dítěti mohlo hrozit i udušení. Hračkybyly vyrobeny v Číně. Dovozce neuveden.