Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zničte tuhle panenku, vyzvaly úřady. Cayla „umí“ špehovat děti i rodiče

Autor: mah - 
17. února 2017
19:59

Panenka se jménem Cayla může špehovat děti a jejich okolí. Upozornil na to německý telekomunikační úřad. Podle BBC zjistili výzkumníci úřadu, že se do panenky můžou nabourat hackeři díky nezabezpečenému Bluetooth připojení.

Podle zástupců firmy, která panenku prodává, není důvod k obavám velký. Úspěšně napadených hraček prý bylo jen pár. Nicméně dodali, že se problémem budou zabývat a vydají update softwaru, který panenka používá. Experti ale upozorňují, že k odstranění problému zatím nedošlo.

Panenka využívá připojení k internetu k tomu, aby mohla odpovědět na zvídavé dotazy svých malých uživatelů. Problém s jejím malým zabezpečením byl poprvé odhalen již v roce 2015. A již dříve si na možné narušení soukromí a bezpečí svých dětí stěžovala zákaznická sdružení v USA i Evropské unii.

Německé varování přišlo kvůli přísným německým zákonům o sledování. Mluvčí telekomunikačního úřadu potvrdil deníku Süddeutche Zeitung, že panenka je v podstatě skrytým zařízením pro záznam nebo přenos zvuku, jejichž používání je zakázáno v tamním zákoně o telekomunikacích. Výrobce hračky se k upozornění zatím nevyjádřil.

Podívejte se na hračky, které nařídili stáhnout z českých obchodů:

19.3.1977 ( 17. února 2017 21:48 )

 Panenka Čaky

Zobrazit celou diskusi