Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pozor! Tyhle panenky jsou zdraví nebezpečné, varuje ministerstvo

Tato panenka je podle ministerstva zdravotnictví velmi nebezpečná, dětem může poškodit reprodukční orgány
Tato panenka je podle ministerstva zdravotnictví velmi nebezpečná, dětem může poškodit reprodukční orgány  (Autor: www.mzcr.cz)
Autor: ČTK, ljš - 
18. července 2013
13:10

Hračka, která by měla dětem působit radost, jim může způsobit až neplodnost. Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před nebezpečnými panenkami vyrobenými v Číně. Obsahují škodlivé ftaláty.

"Ministerstvo zdravotnictví varuje před třemi zdraví nebezpečnými plastovými panenkami dovezenými z Číny. Hračky obsahují obsahují vysoké množství ftalátu DEHP, který má nepříznivý vliv na reprodukční orgány", řekla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Ministerstvo varování s fotografiemi hraček zveřejnilo také na svých webových stránkách.

Při hře se DEHP podle ministerstva může dostat do kontaktu s kůží dětí, ulpívat na rtech a sliznicích a se slinami se dostat do zažívacího traktu.

Které panenky jsou nebezpečné?

Panenka SWEET Pretty Girl Happy Angel o velikosti asi 30 cm má světlé dlouhé vlasy. Oblečená je například do pestrých květovaných šatů. Součástí balení jsou další šaty a plastový klobouček. Panenka je balena do růžové papírové skládačky s plastovým průhledem v přední straně.

Panenka 1288A Style Lovely Girl v podobě mořské panny měří asi 27 cm. Má tmavě hnědé vlasy a je oblečená do modrých šatů s nalepenými třpytkami. Hračka je balena do papírové skládačky s růžovo-fialovým potiskem a s plastovým průhledem v přední straně.

Panenka v krabičce Delicate PERSON fish Princess je velká asi 16 cm a zabalená v modré či zelené papírové skládačce s plastovým průhledem. Panenka má barevné vlasy, pohyblivé končetiny a kromě barevných šatů červené odnímatelné lodičky.

cipisek134 ( 19. července 2013 17:32 )

Rapidně stouply všechny ceny. Jinak Merkur je nejgeniálnější stavebnice. Kam se hrabe plastikový LEGO.

zaviracispendlik ( 18. července 2013 13:20 )

tak ať si hrají s Merkurem!!!Jenže jeho cena rapidně stoupla

Zobrazit celou diskusi