Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Registry vozidel hlásí plno!

Autor: Lucie Koubová - 
11. prosince 2008
10:50

Registry vozidel v Praze jsou totálně přeplněné a rezervace přes online do konce roku zcela vyčerpané. Pokud se tam přece vypravíte, obrňte se pořádnými nervy!

Máte doma staré auto a nechcete za něj platit povinné ručení? Ukradli vám registrační značku? Nebo si jen chcete přihlásit auto na sebe? Tak to si hodně přivstaňte a obrňte se pořádnými nervy. Proč? Registry vozidel v Praze jsou totiž totálně přeplněné a rezervace přes online do konce roku zcela vyčerpané.

Už několik dní nejde rezervovat návštěvu přes internet pro letošek a lístky na místě úřadu do dvou hodin po otevření přepážek nedostanete. Blesk se o tom ve středu přesvědčil na registru na pražském Bohdalci. A proč je situace na všech pražských registrech tak vyhrocená? Od Nového roku začíná platit vyhláška. Každý, kdo nechce hradit povinné ručení, musí auto odhlásit. Pokud tak neudělá, zadlužuje se.

"Třicet až tři sta korun denně – podle typu auta – se bude načítat tomu, kdo by nezaplatil povinné ručení. Je proto nutné odhlásit auta, třeba i ta, která nejezdí několik let," vysvětlil Milan Tůma z registru vozidel na Bohdalci. Dodal, že lidé také na poslední chvíli chodí přihlásit vozy starší patnácti let na jiného majitele. Jinak zaplatí od 1. ledna 10 tisíc korun v rámci nové ekologické daně.

Protože to letos těžko stihnou všichni lidé, je pravděpodobné, že situace se bude začátkem ledna opakovat. Je ale určitě lepší zajistit si online rezervaci. Pokud se už vypravíte »na blint«, registry mají změnu. Otevírací dobu v Praze sjednotí: pondělí a středa 7.45–12.15 a 12.45–17.00, úterý a čtvrtek 7.00–11.30 a 12.00–15.30.