Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Schwarzenberg: USA kvůli krizi odloží stavbu radaru

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
8. prosince 2008
14:13

Spojené státy by mohly kvůli současné hospodářské krizi na čas odložit své plány na výstavbu radarové části své protiraketové základny na území Česka, tvrdí to ministr zahraničí ČR.

Karel Schwarzenberg to řekl v neděli v Bruselu. Český vicepremiér Alexandr Vondra ale v pondělí českým novinářům řekl, že Praha žádné sdělení od USA o možném odložení plánů nedostala. Nečeká prý také, že by něco takového mělo od Washingtonu přijít.

"V Kongresu ty peníze jsou. Ty peníze bohatě stačí na to, aby ten projekt mohl být realizován. Rozhodně to stačí, pokud jde o radar v České republice. Já neočekávám žádné změny," řekl Vondra.

"Umím si představit jisté přesunutí projektu (základny)," citovala agentura APA Schwarzenberga, který se stejně jako Vondra účastní jednání ministrů zahraničí a evropských záležitostí v Bruselu. Česko prý s tím nemá žádné problémy. "Naši povinnost coby spojenci jsme splnili," dodal ministr.

Nově zvolený americký prezident Barack Obama protiraketový systém v zásadě podporuje, nicméně dal najevo, že mu dá definitivní zelenou, až se ukáže, že je efektivní a že právě tato technologie dokáže Spojené státy a jejich spojence skutečně ochránit. USA navíc nyní procházejí největší hospodářskou krizí za posledních 70 let, takže Obama se nyní soustředí na vyvedení americké ekonomiky z recese.