Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Ruští agenti v Čechách bojují proti radaru

Ilustrační foto - radar
Ilustrační foto - radar  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK - 
25. září 2008
13:24

Podle Bezpečnostní informační služby se ruské zpravodajské služby snažily v minulém roce zvýšit odpor Čechů k americké protiraketové základně v ČR.

Agenti ruských tajných služeb se podle BIS snažili působit na české politiky a média. Tyto aktivity ruské strany mohou být součástí dlouhodobé kampaně s cílem narušit integritu Evropské unie a NATO. BIS varuje i před snahou ruských tajných služeb ovlivňovat českou ekonomiku.

"Dominovala ruská aktivní opatření související se záměrem vybudovat na našem území komponenty americké protiraketové obrany a ruskými spory s pobaltskými státy," uvádí zpráva, kterou vydala Bezpečnostní a informační služba. Zpravodajské služby Ruska prý usilovaly o to, aby získaly skrytý vliv ve státních a politických strukturách. Pokoušely se prý také dostat do občanských sdružení.

Předseda sněmovního branného výboru Jan Vidím po zveřejnění zprávy řekl, že šéfové všech českých tajných služeb budou pozváni na jednání výboru. "Je to informace nesporně nová. Zatím nám ředitelé všech tří služeb takhle otevřenou a jasnou informaci neposkytli," prohlásil Vidím.

Ruské tajné služby se podle BIS zároveň aktivně snažily vyvolat dojem, že v Evropě se pod vedením EU a NATO začíná ospravedlňovat nacismus a popírá se role Sovětského svazu při porážce nacistů ve druhé světové válce. V ČR se pak rozvědky zaměřily i na sběr ekonomických informací a podporu ruských finančních zájmů na českém území.


V České republice stále převládají odpůrci radarové základny na českém území. Proti radaru bylo podle průzkumu agentury STEM po červencovém podpisu česko-americké smlouvy 44 procent dotázaných, pro se vyslovilo 35 procent, zbytek nevěděl.

Video se připravuje ...
Další videa