Rusko snížilo dodávky ropovodem Družba bez udání důvodu. Po celý uplynulý týden teklo ropy méně a méně a ruská strana teď avizovala ještě větší omezení. Z 500 tisíc tun ropy zřejmě dorazí jen 300 tisíc. Pokud jde o technické problémy, je zvláštní, že do okolních zemí proudí ropa bez omezení.

"Přesné důvody snížení dodávek nemohu říct, protože ještě nejsou známy. Pokud by se ale jednalo o ruskou odvetu, bylo by to velmi neefektivní," řekl Blesku český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Fotogalerie
2 fotografie

Na výpadek jsme podle něj připraveni od 90. let, kdy odebíráme i přes ropovod Ingolstadt.

"Máme již nasmlouvanou ropu z Ingolstadtu na 25 dní, takže se dá říct, že ropy je zatím dost," ujistila i mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Česko má ve státních rezervách zásoby na 95 dní. "Situaci řešíme se Správou hmotných rezerv, předpokládáme, že výpadek bude jen krátkodobý," potvrdila mluvčí Unipetrolu Dana Dvořáková.

Podle ní zatím nejsou dodávky benzinu a nafty z rafi nérií ohroženy. "V tuto chvíli nepředpokládáme zvýšení cen," sdělila.

Pokud by snížení dodávek trvalo nanejvýš měsíc, dva, podle šéfa Unipetrolu Francoise Vleugelse by to u čerpacích stanic nikdo neměl pocítit.