Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Autorka Harryho Pottera: Jsem ráda, že Češi už nedrží děti v klecích!

J.K.Rowling
J.K.Rowling  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
5. prosince 2008
11:05

Britská autorka J.K. Rowling ocenila, že chlapec, kvůli němuž zahájila kampaň proti užívání klecových lůžek v České republice, již není takto uzavírán a dělá pokroky.

Rowling ve skotské národní knihovně v Edinburghu ve čtvrtek četla dvěma stovkám dětí z nové knížky, která vyšla po celém světě. Pří této příležitosti zavzpomínala na kauzu klecových lůžek v ČR.

"Pořád jsem myslela na toho chlapce, který byl držen v kleci 24 hodin denně," řekla ve čtvrtek Rowling. Snímek pětiletého Vaška Knotka v kleci byl tehdy dopkonce uveřejněn v britském deníku The Sunday Times.

"S potěšením mohu říci, že ten chlapec již vůbec není umísťován do klecového lůžka," prohlásila. "Svými pokroky každý den překvapuje své opatrovníky."

Podle listu The Scotsman má nyní Vašek individuální terapii. Do konce příštího roku by se mohl vrátit domů nebo bude umístěn do specializované pěstounské péče. Pokud se tak stane, tak by ho J. K. Rowling prý navštívila.

Vašek Knotek je v ústavu v Rábech ve východních Čechách. Poté, co se Rowling začala o tuto problematiku zajímat, zakázala česká vláda od ledna 2007 užívání klecových a síťových lůžek v ústavech sociální péče. Praxi v psychiatrických léčebnách zatím reguluje metodika ministerstva zdravotnictví.