Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exekutor mu sebral dům kvůli 116 Kč!

Martin Lisec
Martin Lisec  (Autor: Reprofoto TV Prima)
Autor: jos, INT - 
26. listopadu 2008
16:51

Představte si, že zapomenete zaplatit stovku za zdravotní pojištění a za pár let se u vás zastaví exekutor a chce zabavit váš dům! O tomto případu informovala TV Prima!

Martin Lisec nezaplatil VZP 116 korun ze zdravotního pojištění, ale dlužná částka byla chybně evidována jako 16 tisíc korun. Pak panu Liscovi přišlo exekuční oznámení, z kterého se mu málem zastavilo srdce: exekuce proběhne prodejem nemovitosti!

"Každá nemovitost se pohybuje v řádu miliónů korun i s pozemky, což je vůči 16 tisícům značný nepoměr, " naštval se Martin Lisec a obrátil se na ministerstvo spravedlnosti.

Přestože dlužná částka byla zaevidována chybně, exekuci nikdo nezrušil. V praxi to znamená, že s domem není možno již dva roky nakládat a čeká se, jak bude celý exekuční proces dořešen.

Případy, kdy exekutor zabavuje majetek, který má mnohem vyšší hodnotu než dlužná částka, nejsou bohužel vůbec ojedinělé. Došlo to tak daleko, že ministerstvo spravedlnosti už chystá novelu exekučního řádu. Otázkou je, kolik lidí ještě bude stát před nespravedlivou exekucí, než bude novela odsouhlasena.