Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie hlídá synagogy před neonacisty

Autor: sta, rvs - 
10. listopadu 2008
20:24

AKTUALIZOVÁNO: Policisté hlídají synagogy na pražském Židovském městě před útoky nacistů... To bohužel není záběr z historického filmu vzpomínajícím na 30. léta, ale žhavá současnost.

Právě dnes (v pondělí 10. 11. 2008) je totiž 70. výročí nechvalně proslulé Křišťálové noci, která je označována jako začátek holokaustu.

20:20 Neonacistům se nepodařilo proniknout do Židovského města v pražské čtvrti Josefov a odjeli metrem na Smíchov. Policie i nadále monitoruje jejich pohyb a na Prahu 5 za nimi dokonce odjelo auto s policejními těžkooděnci. "Budeme i nadále ve střehu, kdyby se extremisté do Židovského města vrátili," řekl Blesku.cz policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Původně panovaly obavy, že se do Prahy přesunou tzv. ultras fotbalového klubu Baník Ostrava, který hrál v Mladé Boleslavi. Ti ale nakonec odjeli zpět do Ostravy.


Před rokem si výročí pogromu na židovské obchodníky i domácnosti přišlo připomenout několik desítek neonacistů s pochodněmi, což vzbudilo pohoršení nejen Pražské židovské  obce, ale i široké veřejnosti.

248538:gallery:true:true

Co se stalo o Křišťálové noci?

Během noci z 9. na 10. 11. 1938 byly v rámci oficiálně organizovaného pogromu po celém Německu, (i v českém pohraničí a v Rakousku), vypáleny a vyrabovány synagogy, židovské obchody, židovské domy a byty. Záminkou k násilí se stal atentát na německého diplomata v Paříži, spáchaný židovským mladíkem.