Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spáleniště tržnice v Libuši: Stále zde hlídkují hasiči!

Autor: ČTK - 
10. listopadu 2008
14:31

V areálu požárem zničené tržnice Sapa v pražské Libuši stále hlídkují hasiči. Hledají skrytá ohniska požáru, který vypukl ve čtvrtek po půlnoci.

Podle mluvčího pražských hasičů Víta Pernici budou na místě zasahovat nejméně ještě celé pondělí. Halu stále prohledávají také policejní specialisté, kteří zjišťují příčinu požáru. Lidé z tržnice na místo proto zatím nesmějí. Oheň na největší pražské tržnici vypukl ve čtvrtek ráno, hasiči ho dostali pod kontrolu až za 19 hodin.

Více o požáru se dozvíte zde.

"Občas hasiči objeví žhavé místo nebo drobný plamen," řekl Pernica. Proto ani více než 100 hodin po požáru nedokáže říct, jak dlouho budou ještě hasiči na tržnici hlídkovat. Ani mluvčí pražské policie Ján Mikulovský neví, kdy v tržnici skončí policejní vyšetřování. Odhaduje ho na několik dní.

Rozsáhlý požár vypukl v tržnici Sapa ve čtvrtek krátce po půlnoci. Bojovalo s ním 420 hasičů, což je více než při nedávném požáru Průmyslového paláce v Praze. Hasiči akci řadí z hlediska počtu nasazených lidí k největším v historii země.

Oheň zcela zničil střední část haly, propadla se zde střecha. Poškozena je i východní část a dvě třetiny budovy jsou nepoužitelné. Škody zatím nebyly vyčísleny, ale podle hasičů budou značné. Zatím není jasné, zda společnost Saparia a.s., která tržnici vlastní, měla majetek pojištěný. "Je otázka, jestli měli pojištěné jenom budovy, nebo i to, co tam bylo uskladněno," řekl předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

Při požáru hořel textil a obuv, silný zápach byl cítit ve velké části Prahy. Hasiči vyzvali lidi z okolí, aby nevětrali a pokud možno nevycházeli ven. Při zásahu byli lehce zraněni tři hasiči. V tržnici Sapa hořelo letos již podruhé. Rozsáhlý požár zde hasiči likvidovali 7. září.