Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Výsledky senátních voleb

Autor: red - 
25. října 2008
21:33

Blesk.cz přináší výsledky senátních voleb. Podívejte se na druhé kolo voleb v číslech.

Senátní volby 2008 Senátní volby 2008 | Infografika Blesk

Senátní volby 2008 Senátní volby 2008 | Infografika Blesk

Senátní volby 2008 Senátní volby 2008 | Infografika Blesk

Senátní volby 2008 Senátní volby 2008 | Infografika Blesk

Online přenos: ČSSD rozdrtila ODS i v senátu

SLEDUJEME VOLBY ON-LINE. V senátních volbách 2008 drtivě zvítězila ČSSD, která získala 22 mandátů. Tři křesla získala ODS a jedno KSČM.

18:36 - večírek pomalu končí. Stoly s jídlem jsou už vyklizeny a za nápoje se už platí. Odešel už Jiří Witzany s Heindlovou, také Zdeněk Škromach si odnášel několik oranžových růží

17:50 - Spokojený s vítězstvím v Kladně je nový senátor Jiří Dienstbier a bude slavit. Poskytl krátky rozhovor novinářům a stáhnul se do části pro ČSSD. Tam se zřejmě vesele slaví, neboť je tam rušno. Už nějakou chvíli nikdo ze špiček k novinářům nezavítal. Atmosféra je každopádně uplně jiná než při prvním kole. To nikdo z prvu optimismem příliš nehýřil, tady ale dobrá nálada panuje už od uzavření volebních mstnosti. Jeden novinář poznamenal, že až ted si všiml, jak upřímné oči má Petra Paroubková

17:29 - Zdá se, že se pomalu začíná vylidnovat. V novinářské části zůstávají novináři, ale špičky ČSSD už sem aspon 20 minut nezavítali.

17:28 - David Rath pro Blesk k incidentu Topolánka s fotografem. "Tak to je premiérův dlouhodobý problém. Já už jsem dříve říkal, že je králem hulvátů, to bohužel platí, on se chová násilnicky. Já sice chápu, že občas můžou být novináři dotěrní, ale na druhou stranu je to veřejná osoba a s tím musí počítat. A jestli se mu to nelíbí, tak at jde z veřejného života.

K prezidentově podpoře kandidátů řekl, že je to prý smutné, funkce prezidenta je velmi důstojná a vážená, a prezident by neměl poskakovat na jevišti na nějakých estrádách.

Rath hodlá oslavovat dencentně, oslavoval hlavně minulý týden, ted je prý uavený takže to asi dřív zabalí

Petra a Jiří paroubek si připíjí šampaňským Petra a Jiří paroubek si připíjí šampaňským | Zbyněk Pecák

16:55 - První místopředseda Bém vyzval ODS, aby uvažovala o svolání kongresu dřív než v prosinci.

16:43 - Jed dopočítáno, ČSSD vyhrála senátní volby. "Politická mapa je bezprecedentně překreslená,"řekl Paroubek a dodal, že si neumí představit pokračování vlády.

16:40 - Začala tisková konference. Miroslav Topolánek z ní utekl jako malý kluk. Ochranka bránila novinářům, aby se ho na cokoliv zeptali.

16:25 - Do sídla ODS dorazili Pavel Bém a Petr Bendl. Přijeli ve starém modrém Volkswagenu Beatle, který řídil Pavel Bém. Ten také přiznal drtivou porážku. "Jako první místopředseda strany musím konstatovat, že jsme dopadli jako sedláci u Chlumce."

Bendl pak také popřál třem úspěšným kandidátům ODS.

16:15 - "V Čechách vybuchla socialistická oranžová bomba," řekl pražský primátor Pavel Bém. "Jiřímu Paroubkovi se zcela nekorektním způsobem podařilo zmobilizovat velkou část středových voličů a z názoru na zdravotnickou reformu udělat referendum o důvěře vládě," dodal Bém.

16:10 - Předseda ČSSD Jiří Paroubek označil volební výsledky své strany ve druhém kole senátních voleb za "blyštivé vítězství". Novinářům řekl, že očekával zisk kolem 15 až 16 senátorských křesel a nyní to vypadá na 22 mandátů, což předčilo jeho očekávání. Nepamatuje se, že by se někdy podařilo ČSSD nebo některé jiné straně v Evropě takto vyhrát.

16:05 - Senátorem za Pelhřimov bude znovu Milan Štěch (ČSSD). Ve druhém kole senátních voleb porazil Stanislava Bernarda, který jako nestraník kandidoval za ODS. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 34 procent voličů.

16:00 - Do sídla ODS přijel místopředseda strany Petr Nečas. "Od dob Sarajeva je víc než kdy jindy důležité, aby ODS táhla za jeden provaz," řekl Petr Nečas.

15:54 - Levicová opozice v Senátu ani po letošních volbách nebude moci blokovat změny ústavy. Podle propočtů ČTK, které vycházejí z údajů Českého statistického úřadu, kandidáti ODS zvítězí nejméně ve třech z 27 obvodů. ČSSD a KSČM potřebovaly zvítězit v obou kolech nejméně ve 25 obvodech, aby daly dohromady takzvanou blokační minoritu, tedy 33 hlasů. Získaly o pouhé jedno křeslo méně.

15:53 - Mirek Topolánek řekl k napadení fotografa Blesku: "Žádný novinář nemá právo ohrožovat mé děti. Jinak to dopadne hůř, než to dnes dopadlo."

Foto: 

15:52 - Za Kladno bude senátorem Jiří Dienstbier (za ČSSD). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 31 procent voličů.

15:51 - Mirek Topolánek řekl, že se bude muset rozhodnout, zda bude na Kongresu ODS znovu kandidovat na předsedu ODS.

15:50 - Jiří Paroubek s Davidem Rathem (v černém koženém saku) jsou v novinářské části. Jiří Paroubek dělá vstup pro rozhlas, David Rath s úsměvem sleduje výsledky voleb v televizi.

15:47 - Senátorem za Plzeň-město bude Jiří Bis (ČSSD). Ve druhém kole senátních voleb porazil nestraníka Zdeňka Rokytu, který kandidoval za ODS. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 30 procent voličů.

15:34 - Spokojený nový hejtman David Rath výsledky označil za vynikající úspěch ODS a za zkázu ODS.

15:41 - KDU-ČSL neobhájila v letošních senátních volbách ani jeden mandát. Všichni její tři finalisté podlehli kandidátům ČSSD. ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Lidovci tak budou mít v příštím volebním období jen sedm senátorů, což je jejich dosud nejnižší počet.

15:40 - V 19 vzájemných duelech deklasovala ČSSD ODS poměrem 16:3 ve finále letošních senátních voleb. ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu.

15:39 - Senátorkou za Uherské Hradiště bude Hana Doupovcová (ČSSD). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 29 procent voličů.

15:37 - KDU-ČSL by po neúspěchu v krajských a senátních volbách měla obměnit celé své vedení. České televizi to řekl šéf lidoveckých senátorů Adolf Jílek. Kandidaturu na šéfa strany již minulý týden připustil lidovecký europoslanec Jan Březina.

Senátorský kandidát ČSSD pro brněnský volební obvod číslo 60 Miloš Janeček (vlevo), brněnský primátor Roman Onderka (vpravo), Karel Březina (v druhé řadě vlevo) a další hosté sledují televizní studio k senátním volbám v pražském Lidovém domě, kde se 25. října odpoledne otevřelo tiskové středisko ČSSD. Senátorský kandidát ČSSD pro brněnský volební obvod číslo 60 Miloš Janeček (vlevo), brněnský primátor Roman Onderka (vpravo), Karel Březina (v druhé řadě vlevo) a další hosté sledují televizní studio k senátním volbám v pražském Lidovém domě, kde se 25. října odpoledne otevřelo tiskové středisko ČSSD. | ČTK

Senátorský kandidát ČSSD pro brněnský volební obvod číslo 60 Miloš Janeček (vlevo), brněnský primátor Roman Onderka (vpravo), Karel Březina (v druhé řadě vlevo) a další hosté sledují televizní studio k senátním volbám v pražském Lidovém domě, kde se 25. října odpoledne otevřelo tiskové středisko ČSSD.

15:35 - Senátorem za Prahu 5 bude znovu Miroslav Škaloud (ODS). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 29 procent voličů.

15:34 - Středočeský hejtman Petr Bendl řekl Blesku: "Vedení ODS by se mělo změnit. Současná situace je jen taková radost ve smutku. Jinak není nic z čeho by se ODS mohla radovat."

15:33 - ODS neuhájila svou nadpoloviční většinu v Senátu. Podle propočtů ČTK, které vycházejí z údajů Českého statistického úřadu, kandidáti ODS nezvítězí v devíti senátních obvodech. Právě tolik křesel v horní komoře strana obhajovala.

15:30 - Do budovy Magistrátu nejsou vpuštěni novináři. Vstoupit mohou pouze členové ODS. Nahoře se oslavuje. Přítomni jsou již Jindra, Bendl, Kladívko a Brodský.

15:25 - Senátorem za Prahu 1 bude Zdeněk Schwarz (nestraník za ODS). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 29 procent voličů.

15:24 - Senátorem za Prahu 9 bude Tomáš Kladívko (ODS). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnil asi 29 procent voličů.

15:23 - Senátorem za Přerov bude znovu Jiří Lajtoch (ČSSD). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 27 procent voličů.

15:22 - Straničtí oponenti předsedy ODS Mirka Topolánka sdružení kolem prvního místopředsedy Pavla Béma sledují průběh voleb na pražském magistrátu. Uvedla to Česká televize. Centrální volební štáb včetně šéfa strany Topolánka je přitom v sídle ODS na Janském vršku.

15:21 - Senátorem za Strakonice bude Miroslav Krejča (ČSSD). Ve druhém kole senátních voleb porazil lidoveckého kandidáta Josefa Kalbáče, který své senátorské křeslo obhajoval. ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 28 procent voličů.

15:20 - Za Kolín bude senátorem Pavel Lebeda (nestraník za ČSSD). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 29 procent voličů.

15:19 - Do sídla ODS na Jánském vršku s úsměvem dorazil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

15:15 - ČSSD po vyhraných krajských volbách poprvé zvítězí i ve volbách senátních. Ve finále senátních voleb se senátory stane nejméně 14 z 25 kandidátů sociální demokracie, která obhajovala sedm křesel. V horní komoře tak bude mít ČSSD celkem přinejmenším dvojnásobek senátorů, vyplývá z propočtů ČTK na základě údajů Českého statistického úřadu.

15:14 - Senátorkou za Znojmo bude Marta Bayerová (KSČM). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 33 procent voličů.

15:13 - Senátorem za Ostravu-město bude Petr Guziana (ČSSD). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 27 procent voličů.

15:12 - Senátorem za Přerov bude znovu Jiří Lajtoch (ČSSD). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 27 procent voličů.

15:11 - Senátorem za Rychnov nad Kněžnou bude Miroslav Antl (za ČSSD). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 29 procent voličů. Antl ve druhém kole senátních voleb porazil dosavadní senátorku Václavu Domšovou (nestraník za SNK ED).

Jiří Paroubek čeká spolu se svými spolustraníky v Lidovém domě na výsledky senátních voleb. Jiří Paroubek čeká spolu se svými spolustraníky v Lidovém domě na výsledky senátních voleb. | Zbyněk Pecák

15:10 - Senátorem za Louny bude Marcel Chládek (ČSSD). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 28 procent voličů.

15:09 - ODS pustila dovnitř i zbytek novinářů.

15:07 - Senátorem za Olomouc bude Karel Korytář (ČSSD). Ve druhém kole senátních voleb porazil dosavadního senátora Vítězslava Vavrouška (ODS). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 27 procent voličů.

15:06 - ODS pustila do svého sídla pouze část novinářů. Ostatním zabouchla dveře před nosem a odmítá je pustit dovnitř.

15:04 - ČSSD nesníží svůj vliv v Senátu. Ve finále senátních voleb zvítězí nejméně šest kandidátů sociální demokracie. ČSSD tak bude mít v horní komoře znovu minimálně 14 zástupců, propočetla ČTK z údajů Českého statistického úřadu.

15:01 - V sídle KDU-ČSL není nikdo z vedení. Poté co se Jiří Čunek minulý týden schovával před novináři. Dnes vůbec nedorazil a je doma ve Vsetíně.

15:00 - Senátorem za Děčín bude Jaroslav Sykáček (nestraník za ČSSD). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo přibližně 25 procent voličů.

14:59 - Senátorem za Cheb bude Miroslav Nenutil (ČSSD). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo zhruba 23 procent voličů.

14:58 - Senátorem za Českou Lípu bude Karel Kapoun (ČSSD). ČTK to propočetla z údajů Českého statistického úřadu. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo přibližně 26 procent voličů.

14:57 - Mirku Topolánkovi ujely nervy a napadl fotografa Blesku.

241901:gallery:true:true

14:55 - Jiří Paroubek přes deset minut ochotně pózoval fotografům. Řekl, že předběžné výsledky jsou zatím vynikající. Po volbách bude odpočívat. Dále řekl: "Jsou to předběžné výsledky, které se sice mohou ještě změnit. Ale jestli je to pravda, tak to lze považovat za blyštivé, skvělé vítězství. Pokud by jsme získali 15 - 16 mandátů, bylo by to vynikající vítězství ČSSD. Děkujeme voličům, pochopili, že to není jen o zdravotnických poplatcích, ale o celé vládě. Nemyslím, že by jsem vyvolávali další hlasování o důvěře vládě". Je tu také Paroubkův asistent Petr Benda. Michal Hašek přišel k novinářům, stejně jako předtím Škromach živý vstup pro český rozhlas

14:46 - Ve finále senátních voleb zatím vedou kandidáti ČSSD. Po sečtení hlasů ve zhruba čtvrtině okrsků vedli v 21 z celkem 26 volebních obvodů. ODS, která je soupeřem ČSSD v 19 obvodech, vedla jen ve třech pražských, na Znojemsku ji porážela kandidátka KSČM. Na Trutnovsku, Strakonicku a v Plzni byl duel mezi sociálními a občanskými demokraty velmi vyrovnaný. Všichni tři lidovečtí kandidáti podle průběžných výsledků prohrávali, ze dvou kandidátů SNK ED měla navrch jen senátorka Václava Domšová na Rychnovsku. Ke druhému kolu voleb senátních voleb přišlo podle průběžných výsledků zhruba 28 procent voličů.

Jiří Paroubek čeká spolu s manželkou Petrou a svými spolustraníky v Lidovém domě na výsledky senátních voleb. Jiří Paroubek čeká spolu s manželkou Petrou a svými spolustraníky v Lidovém domě na výsledky senátních voleb. | Zbyněk Pecák

14:24 - Pražská kandidátka ČSSD Heindlová je připravena na prohru, Zdeněk Schwarz je prý silný kandidát, ale snažila se bojovat ze všech sil.

14:17 - Provizorní tiskové podium je uspořádáno v recepci Lidového domu. Zdeněk Škromach v novinářské části "vysílá" pro rozhlas.

Jiří Paroubek s manželkou Petrou Jiří Paroubek s manželkou Petrou | Zbyněk Pecák

14:15 - Ve volebním štábu KDU-ČSL není zatím nikdo z vedení strany.

14:10 - První výsledky letošního finále senátních voleb byly známy deset minut po uzavření volebních místností, tedy ve 14:10. Bylo to jen o minutu později než při předchozí obměně třetiny horní komory před dvěma lety. Nejrychleji měli výsledky spočítány v jednom z okrsků v Lysé nad Labem na Kolínsku, kde těsně zvítězil kandidát ODS Jiří Buřič nad Pavlem Lebedou (za ČSSD). Buřič dostal deset hlasů, Lebeda devět. Hlasovat v tomto okrsku přišla pětina voličů.

14:08 - Ve volebním štábu ODS je klid. Je zde pouze předseda Senátu Přemysl Sobotka.

14:05 - Po uzavření volebních místností přišel v sídle ČSSD Lidovém domě mezi novináře volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík a Zdeněk Škromach.

14:00 - Byly uzavřeny volební místnosti. Začalo sčítání hlasů.


2. kolo senátních voleb 2. kolo senátních voleb | ČTK

13:44 - Předseda ČSSD Jiří Paroubek stále nabízí svému předchůdci Miloši Zemanovi, aby se vrátil do sociální demokracie. Odmítá se mu ale omluvit za kauzu advokáta Zdeňka Altnera, který v minulosti zastupoval ČSSD v jejím sporu o Lidový dům a nyní na ní vymáhá miliardy korun. Zeman ČTK řekl, že na svých podmínkách trvá.

12:05 - V průměru odvolila čtvrtina voličů.

11:00 - Krátce po 11:00 odvolil v ZŠ v Janského ulici na Praze 5 předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek doprovázený manželkou Petrou. Při odchodu novinářům řekl, že i přes nižší volební účast očekává slušný výsledek ČSSD. Svůj tip, kolik senátorů získá jeho strana, ale nechtěl prozradit.

2. kolo senátních voleb 2. kolo senátních voleb | ČTK

9:31 - Premiér a předseda Mirek Topolánek snížil své nároky. Za úspěch bude považovat objájení pěti mandátů. Ještě před volbami přitom označoval devět křesel, kkteré potřebuje ODS k udržení většiny v horní komoře, za naprosté minimum.

2. kolo senátních voleb 2. kolo senátních voleb | ČTK

8:00 - Volební místnosti se otevřely voličům.


O tom, JAK SE VOLILO VČERA, se dočtete zde.