Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Karlovarský porcelán: Výroba skončí v pondělí

Miroslav Štádler bude kvůli nevyplacené mzdě rušit stavební spoření
Miroslav Štádler bude kvůli nevyplacené mzdě rušit stavební spoření  (Autor: Alice Frischová)
Autor: Alice Frischová - 
14. října 2008
18:42

Smutek! Jediné slovo, které ale nejpřesněji vyjadřuje atmosféru mezi zaměstnanci Karlovarského porcelánu Thun. Společnost je na pokraji finanční krize.

Lidé dostali zaplaceno pouze 70 procent výplaty za září. Zbylých 30 procent mají přislíbeno vyplatit do poloviny listopadu. Nad dalším osudem 1700 zaměstnanců visí veliký otazník.

Jisté je jediné. Vyrábět se bude do příštího pondělí. Do té doby si totiž společnost předplatila dodávky energií, potřebných k výrobě. Co bude pak? Z čeho lidé zaplatí nájem a další finanční závazky prý nikoho nezajímá.

Zaměstnanci se ke krizi, kterou společnost prochází, příliš vyjadřovat nechtějí. Většina z nich v porcelánce pracuje celý život a nic jiného neumí. "Zítra musím zrušit stavební spoření a vybrat peníze, abych měl z čeho žít," řekl Blesku Miroslav Štádler, který je zaměstnancem Karlovarského porcelánu 20 let.

"Společnost hledá další zdroje k vyplacení zbylých 30 procent mezd," řekl Blesku Marek Pražák, mediální zástupce KP. "Snažíme se dodržet termínově vázané zakázky a očekáváme příchod insolvenčního správce," dodal.

"Průměrná mzda je tady kolem 7 tisíc korun čistého. To znamená, že lidé si musí vystačit zhruba s pěti tisíci, které jim byly vyplaceny," řekla Blesku šéfka odborů Marcela Dubová. "Nechápeme, co se stalo. Výroba jede na plné obrátky, prodáváme, zakázky plníme. Nevidím důvod, proč by se mělo s výrobou končit," pokračovala. Fabrika funguje od čtyřicátých let. "Přežila válku, všemožné krize i komunisty. To, co se děje teď, nepamatujeme," dodává Dubová, která v porcelánce v Nové Roli pracuje už třicet let. Podle jejích slov nebylo šťastné řešení, že se KP Thun stal součástí pražské společnosti Porcela Plus, která prý vede podnik od deseti k pěti. "Dokud ale máme naději, věříme, že všechno dobře dopadne," vyjádřila optimisticky.