Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Liberecká ZOO se těší na bílé tygříky

Nastávající maminka Isabella
Nastávající maminka Isabella  (Autor: Foto pro Blesk ZOO Liberec)
Autor: psp - 
30. září 2008
16:21

VIDEO V liberecké ZOO čekají každým dnem narození malých bílých tygříků, které čeká šestnáctiletá samice Izabella s tříletým samcem Paridem.

Chovatelé využili Isabelliny silné říje na konci letošního června a pustili obě nádherná zvířata k sobě.

Jelikož je u kočkovitých šelem možné provést přesná předporodní vyšetření jen v narkóze, k čemuž ZOO Liberec kvůli možnému ohrožení matky i případného plodu nepřistoupila, existuje několik faktorů, které by březost Isabelly mohly potvrzovat: po červnovém páření s tříletým samcem Paridem už neměla další říji a o samce už nejeví zájem. Krmě toho přibrala, přestože množství i složení stravy je stále stejné a změnilo se jí také chování. Na druhou stranu tyto změny newmusí zsignalizovat březost a mohou se odvíjet jen od jejího věku, který je na tygra už důchodcovský. Březost tak potvrdí či vyvrátí až samotný porod.

Páření Isabelly a Parida

Pokud je Isabella skutečně březí, pak bude rodit každým dnem. K páření došlo v červnu a tygří březost trvá 100-103 dnů.

Naposledy byla Isabella březí 98 dní, když v roce 2000 přivedla na svět pět mláďat, tři přitom přežila. Samice Artemis žije dodnes v Liberci, samec Achilles se před měsícem stal otcem dvou mláďat v bratislavské ZOO, samice Afrodita je ozdobou ZOO v maďarském Sóstó.