Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pandemický propad turistiky? Sektor pro boháče naopak zažívá zlaté časy

Autor: mav, El País - 
24. listopadu 2021
05:00

Masová turistika pandemií trpí, té přepychové se přesto, nebo snad právě proto daří. Ta nejdražší ubytování, pronájmy jachet i letecké taxi ve Španělsku hlásí za letošek excelentní čísla; a odvětví očekává ještě lepší rok 2022, píše deník El País.

Soukromé vily s veškerými službami hotelu. Luxusní apartmány v nejžádanějších lokalitách. Bazény s fantastickými výhledy. Nocování v pohodlných jachtách zakotvených u pláží. Zatímco rok 2020 byl podle El Paísu pro běžnou turistiku bídný a letošek ve Španělsku zachránili hlavně domácí turisté, na nejdražší segmenty turistiky v zemi neměl koronavirus vážnější dopad. Uplynulé léto už se sektor vrátil k číslům předpandemického roku 2019, nezřídka je i překonal.

Z celkových turistických dat tyto úspěchy nelze jen tak vyčíst, zejména reflektují celkové počty návštěvníků a jejich úhrnnou útratu. Ale některé údaje hovoří jasně. V červenci, srpnu a září 2021 startovaly soukromé tryskáče a vzdušná taxi 44114krát – což je proti roku 2019 20% nárůst. Podobně jako narostl (o 14 %) souhrnný počet jejich cestujících, vyplývá ze statistik španělského státního provozovatele letišť Aena.

Raketová poptávka po tryskáčích

Hodně z nich přistávalo na Baleárech – Ibize a Mallorce, jakož i v Málaze a obecně na Pobřeží Slunce (Costa del Sol). Dokonce ani loni se tento provoz příliš nepropadl, koronavirus toto malé, ale finančně významně silné odvětví příliš neomezil.

Soukromých letů na Ibizu v létě 2020 ubyla pětina, zatímco letos je to proti období před pandemií 12,5% nárůst. Málaga vykázala loni v létě propad 26,5 % a nyní naopak nárůst až 40 %. Palma de Mallorca se minulý rok propadla o pouhé 0,34 %, zatímco letos uvítala o 16 820 cestujících soukromých letů více: Nárůst skoro 62 %.

Žádanost Baleárských ostrovů potvrzuje Pablo Carrington, šéf firmy Marugal, která ve Španělsku provozuje sedm luxusních hotelů; ceny za noc se u nich pohybují mezi 400 a 3500 eury (cca 10 tisíc až 89 tisíc Kč). „Toto léto tam bylo excelentní. Oproti roku 2019 byly o něco vyšší ceny i obsazenost,“ řekl El Paísu. Zčásti to vysvětluje mimořádným zájmem Evropanů, kteří nyní necestovali do exotických destinací.

Nárůst v přepychové poptávce potvrzují i další hotelové řetězce. A i když zrovna někde nepřibývalo zákazníků, dorovnaly to jejich útraty. „Průměrné ceny pokojů byly o 25 % vyšší než roku 2019, díky extrémně vysokému zájmu o naše nejlepší pokoje a apartmány,“ řekla Natalia Seoaneová, ředitelka Hotelu de Mar Gran Meliá na Mallorce.

Obdobný zájem byl i o spaní na jachtě. Po celém středomořském pobřeží, od Španělska po Řecko, se firmám dařilo pronajímat celé své flotily, někdy na dlouhé týdny v kuse. „Ty luxusnější lodě se rezervovaly rychleji než standardní,“ řekla Mitja Mirtičová, šéfka jedné z těchto firem v Chorvatsku.

Třebaže luxusní turistika znamená jen malý počet návštěvníků, pro Španělsko a zvláště konkrétní lokality znamená ohromné příjmy. Podle poradenského webu Virtuoso průměrně jedna taková bohatá domácnost utratí za pobyt ve Španělsku v přepočtu 450 tisíc korun.

„Nejvýznamnější skok tržeb v luxusních provozech jsme zaznamenali v Marbelle. Letní sezona se tam prodloužila, ceny hotelů rostly a je to velmi žádaná destinace,“ uvedl Javier Fernández Andrino, který má v obřím řetězci obchodních domů El Corte Inglés na starosti luxusní sektor.

All exclusive

A Španělé umějí vyjít ultrabohatým zákazníkům vstříc. Například hotel Westin Palace s nabídkou královského apartmánu za bezmála půl milionu korun na týden. Ovšem v ceně je hodně exkluzivní „all inclusive"-  včetně třeba limuzíny čekající už na ranveji, večeře v restauraci se dvěma michelinskými hvězdičkami a každodenních služeb stylisty.

Takové extra služby zprostředkovává třeba agentura pro luxusní turisty Made for Spain and Portugal, jak pro El País popisuje zakladatelka Virginia Iruritaová. Pro židovský pár, který chtěl svým dětem přiblížit hrdiny holokaustu, zařídila setkání s vnučkou Ángela Sanz-Brize, diplomata, který roku 1944 zachránil před smrtí tisíce maďarských Židů. Americkou multimilionářku zase vzala do městečka mezi Sevillou a Granadou, aby si tam celý den hrála s místními domino. „Jeden z pěti nejlepších dní mého života,“ chválila si prý později boháčka.

Kdo se chce „otřít“ o monarchii, tomu agentura za pouhých tisíc eur (25 tisíc korun) zařídí večeři s některým ze členů dynastie Bourbonů. Jiné zase láká možnost soukromé koridy – a kdo má zkušenost, může se s býkem utkat i sám.

Dva ruští byznysmeni si před dvanácti lety zaplatili celou koridu v El Casar v Guadalajaře, a aby tam nebyli jen tak sami, zaplatili si i kapelu, pozvali četníky a nechali hlediště otevřít veřejnosti. „Naplnilo se důchodci a zvědavci,“ vzpomíná pro El País matador Jesús De Alba, který tehdy s býky zápasil.

Před pandemií věřili ve velký nárůst luxusní turistiky v Madridu. „Otevírají hotely Four Seasons, Mandarin Oriental – bývalý Ritz – a W. A další rok se má inaugurovat Muzeum královských sbírek. Luxusní nabídka se rozšiřuje,“ nešetřila roku 2019 optimismem Iruritaová. Rok 2020 mohl tyto ambice trochu přibrzdit, ale výhled na další roky vypadá zase nadějně.

Video  Cestovní kancelář Čedok je jen o málo mladší, než republika. Právě oslavila 100 let.  - Čedok, archiv autora, INT
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi