Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Ztuhnul, začal se třást a plakat.“ Bonbony s marihuanou se předávkovává stále víc dětí

Autor: mav, CBS - 
24. července 2021
18:15

S legalizací marihuany pro rekreační užití v některých státech USA se vedle klasické konzumace v jointech, ecigaretách nebo různých dýmkách rozmáhají i THC sladkosti. Když jsou ale rodiče neopatrní, mohou jim na ně přijít jejich ratolesti a považovat je za normální laskominy. Případy předávkování marihuanou přibývají, informuje server CBS News.

Elizabeth Perryová z Marylandu se cítila bezmocně, když bylo jasné, že s jejím synkem Oliverem (21 měsíců) je něco v nepořádku. „Když jsem ho uložila do postýlky, ztuhnul, začal se třást a plakat,“ popsala pro CBS News.

Za hodinu už byl hošík v nemocnici, lékaři zjistili, že má v sobě THC – hlavní složku marihuany, která přivodí rauš. Máma si uvědomila, že chlapeček musel narazit na její plechovku s cannabisovými gumovými medvídky, které si sama bere pro lepší usínání. Dítě v nich přirozeně vidělo bonbony. „Hned mi došlo, že jsem mu to udělala já, je to má chyba,“ kaje se Perryová.

Oliver spolkl 15 bonbonů s borůvkovou příchutí zn. Camino. Jeden obsahuje pět miligramů THC, což je řadí spíše ke slabším. „Vezměte si jeden před spaním a užijte si uklidňující účinky,“ uvádí na webu výrobce. U všech svých marihuanových produktů doporučuje začátečníkům začít dokonce s poloviční dávkou, pak případně přidávat. „Pokud se náhodou přejíte cannabisu, dostatečně pijte a zůstaňte v klidu, dokud účinky nezačnou odeznívat, zpravidla do šesti hodin od konzumace,“ píše výrobce.

Zkušení konzumenti potřebují kolem 30-50 mg, aby si drogu pořádně užili. Oněch 75 mg, co zkonzumoval malý Oliver, už je i na dospělého dost velká dávka. „Takové množství pravděpodobně významně ovlivní vnímání a koordinaci a také může mít vedlejší účinky jako zrychlený srdeční tep, úzkost či nevolnost. K takové dávce by se měli uchylovat pacienti s vážnými problémy, např. chronickými záněty, Crohnovou chorobou či rakovinou,“ uvádí na svém webu řetězec prodejen marihuany Greenside Recreational. U nejtěžších „případů“ ale podle něj je možná i dávka přes 100 mg.

Předávkování marihuanou?

Smrtelně se předávkovat THC prakticky není možné, mezi lidmi takový případ není znám (a při pokusech na psech v 70. letech se jako smrtelná dávka ukázalo 9000 mg na kilogram tělesné hmotnosti). Látka však může zhoršovat otravu jinými drogami či léky. Předávkování marihuanou se pak vlastně neléčí, organismus ji nakonec zpracuje sám; jen je potřeba pacienta hlídat, zda se třeba nedusí nebo nemá neurologické příznaky, uvádí ve svém magazínu Rx for Prevention zdravotnický odbor losangeleského okresu.

Například Kalifornie stanovila limit 10 mg THC na jednu porci a 100 mg na celé balení. „Nicméně domácí marihuanové potraviny nebo ty z černého trhu mohou osahovat víc,“ varuje Rx for Prevention.

Kde je marihuana zcela povolená, takových případů přibývá. Americký svaz center kontroly jedů v roce 2016 registroval 132 incidentů, kdy děti pod dvanáct let snědly něco s marihuanou. Loni už to bylo skoro 2500 případů.

„Pokud chcete tyto látky užívat, uvědomte si, že vypadají pro děti velmi lákavě, často jsou balené v plechovkách nebo jiných obalech, které se dětem jeví velmi přitažlivé,“ upozorňuje doktor Brian Schultz z Národní dětské nemocnice ve Washingtonu, DC, který o malého Olivera pečoval.

Kalifornský zákon nařizuje, aby se takové zboží prodávalo v baleních, jaká by děti neměly otevřít, a v prodejně ho člověk musí dostat ještě v neprůhledném sáčku.

Marihuana je pro rekreační účely legální v 18 státech USA plus Washingtonu DC; ve 36 státech pak pro lékařské účely, tedy na předpis. Nového byznysu se po legalizaci chytily i některé celebrity, svou značku marihuany prodává např. rapper Jay-Z či boxer Mike Tyson, v Oregonu ji pěstuje herec Jim Belushi, jak uvádí CBS.

Video  Seedo Farm - automatizovaná farma na pěstování marihuany  - Seedo Farm
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Citronel ( 24. července 2021 21:54 )

Škoda, že ta možnost není u nás, nějaké bonbony s THC, lidi by se před spaním nemusely cpát chemií na spaní. To že zdlábne dítě něco co by nemělo je chyba rodičů, taky by mohlo vyžahnout lahev chlastu s tím, že to mělo barvu přesnídávky.

Zobrazit celou diskusi