Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přijde teplé léto, předvídají meteorologové. Předpovědi na čtvrt roku už jsou celkem spolehlivé

Autor: mav, Le Parisien - 
3. května 2021
21:11

Po chladném dubnu a podmračeném začátku května francouzští meteorologové předpovídají, že další tři měsíce budou nadprůměrně teplé a suché, píše Le Parisien. A experti ujišťují, že klimatické modely už nejsou žádné odhady „od oka“, dá se na ně docela spolehnout.

Sluníčko, teplo a jen málo deště, to bude v květnu až červenci platit pro většinu Francie i jižní části evropského kontinentu. Česko a Slovensko mohou očekávat teplo, srážky spíše průměrné či nadprůměrné.  

Vypočítaly to superpočítače expertů ve státním ústavu Météo Fance po analýze záplavy dat – teploty oceánů, větry, převládající proudy. Celkově nemá přijít vlna nepříjemných, ba nebezpečných veder, spíš léto srovnatelné s roky 2005, 2006 a 2015. „Signály jsou na teplo, ale ne extrémní, alespoň ne v průměru,“ cituje Le Parisien klimatologa Pierrea Bonnina. „Což neznamená, že místy a krátkodobě vlny veder přijít nemůžou,“ doplňuje.

Detailněji co do času nebo místa zatím experti nevidí. „Pracujeme s celkovými tendencemi, ale jsou spolehlivé: Léto začne brzy, jako v předchozích letech, díky oteplování klimatu; bude teplé a suché, než se v srpnu zřejmě vrátí k letnímu normálu,“ uvedl Guillaume Séchet ze specializovaného portálu meteo-villes.com.

„Vždycky se neshodují, ale letos až patnáct modelů ukazuje obdobný scénář,“ vysvětluje Bonnin, proč se aktuální letní předpověď jeví tak důvěryhodná. Vyšší teploty lze vysvětlit globálním oteplováním. Dlouhodobá předpověď francouzským meteorologům vyšla i loni – čekali hodně teplé léto, nakonec bylo nejteplejší v zaznamenané historii Francie.

Niña není Niño

Další příčinou, nebo spíše indicií, může být klimatický jev zvaný La Niña (španělsky holčička), opak známějšího „chlapečka“ (El Niño). Niña se o minulých Vánocích ukázala poprvé po deseti letech. „Znamená silnější atmosférickou cirkulaci, silnější pasáty, oceán studenější než obvykle,“ cituje Le Parisien Pascale Delecluseovou, ředitelku výzkumného institutu INSU.

„Kolem Pacifiku, na Austrálii či obě Ameriky má Niña velké důsledky. Ve vzdálené Evropě je efekt mírnější. I tak v letech Nini obecně pozorujeme v našich zeměpisných šířkách sušší podmínky,“ vysvětluje Bonnin.

„Vytváří extrémy,“ potvrzuje meteorolog Séchet. S kolegy se však neshoduje na jejím významu pro Evropu: „Má výrazný dopad v Jižní Americe, avšak říkat, že kvůli ní nebude v dalším čtvrtletí pršet ve Francii, to nesedí. Její vliv na vzdálenost tisíců kilometrů neznáme, klimatická mašina je velice komplexní.“

I kvůli této komplexnosti nemají zatím francouzští klimatologové jednoznačnou letní předpověď pro sever Evropy či pro Anglii: „Jednotlivé modely tam dávají dost odlišné výsledky,“ uvádí Météo France. Anglii čeká zřejmě sucho a možná průměrné, možná nadprůměrné teploty; ve Skotsku to s deštěm vypadá podobně, zatímco teploty tam z modelů spíše nevybočující z průměru.

„Třicet let nazpátek se předpovědi dělaly tak trochu od oka, čistě statisticky, podle klimatického průměru minulé sezony. Moc velký význam to nemělo,“ vysvětluje meteorolog Séchet. „Před patnácti, deseti lety nebyly naše počítače dost výkonné, aby analyzovaly masu dat potřebných ke kalkulacím. A také jsme těch dat měli méně.“

Všude přibývá čidel a také meteorologických družic (lidstvo už jich vypustilo přes sto, desítky nadále fungují) zaměřujících se na různé elementy klimatu – mraky, teplotu oceánů, sněhovou pokrývku a tak podobně. A k tomu srážková data meteorologických radarů, jen ve Francii v síti ARAMIS jich fungují tři desítky. Experti a jejich počítačové modely se stále učí, jak přibývající data interpretovat a dávat je do vzájemných souvislostí. „Dnes je daleko lepší šance než padesát na padesát, že předpovědi na čtvrtletí vyjdou. Vše je spolehlivější, ale stále jde o hrubé tendence,“ dodává Séchet.

Dovolená pod stanem

„Pro některé, kteří jsou zvyklí na zahraniční turistiku a váhají s trávením dovolené doma ve Francii, by tyto předpovědi mohly rozptýlit pochyby,“ pochvaluje si Nicoals Dayot, předseda svazu provozovatelů kempů. „Co ztratíme na cizincích, kterým nedovolí přijet epidemická omezení, nahradí Francouzi.“ Už loni francouzské kempy ubytovaly o desetinu víc domácích turistů, letos očekává až 80% podíl svých spoluobčanů na letní klientele, zatímco standard bývá přes 60 procent.

„Vždycky jsem míval dojem, že v létě bývá ve Francii škaredě, obvykle pro mě léto znamená výlet někam do tepla,“ říká třicátník od Paříže Corentin. „Jestli má být sluníčko, je to dobrá zpráva, asi toho využiji, byť jsem to nikdy nedělal. Letos se neví, která země bude otevřená, a otravovat se s covidovým pasem – ba snad chytnout covid-19 na druhém konci světa… Doufám, že se Météo France neplete!“

Podle dlouhodobé předpovědi nelze ještě vybírat dovolenou na konkrétní destinaci a termín, cenná je však například pro lesníky a zemědělce. A zrovna pro ty francouzské ta aktuální není nutně pozitivní.

„Silné deště v zimě, následované obdobími sucha: Pro nás je to hrozné,“ konstatuje Joël Limouzin z vedení zemědělských odborů FNSEA. „Ale překvapení nejsme, stejné to bylo poslední tři, čtyři roky,“ řekl Le Parisienu. Sám svá pole začal zavlažovat koncem dubna. „Často se to nevidí, zalévat tak brzy. Ale vzhledem k předpovědím budeme muset pokračovat, až na to, že spousta z nás nemá zásoby vody!“

Aktuální předpověď počasí i meteoradar sledujte na pocasi.blesk.cz

Video  Záchranářka o vedrech: Děti a senioři mají posunutý práh žízně, pít by měli často  - Blesk TV
Video se připravuje ...

jajas ( 3. května 2021 21:22 )

Tak nevím, koho, kromě francouzů zajímá, jaké bude léto ve Francii?

Zobrazit celou diskusi