Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Celý den ve frontě. Nedočkavci doufají v nevyužité vakcíny. Předbíhají seniory?

Autor: mav - 
16. února 2021
22:15

Fronta skládacích židlí, na nich se v dekách a s termoskami choulí nedočkaví lidé. Není to však ulice u kina chystajícího premiéru očekávaného trháku: tihle nedočkavci čekají před očkovacími centry. Nejsou objednaní, doufají však, že se někdo na svůj termín nedostaví a jeho vakcína zbude.

„Jsem tu od půl šesté ráno, sedmý v řadě,“ popsal pro NBC Bruce Laffey, čekající celý den ve frontě před očkovacím centrem ve sportovním komplexu Balboa v losangeleské čtvrti Encino. Už to zkoušel jednou a ani tentokrát se na něj nejspíš nedostane. V ten den v Encinu píchali nějakých 1200 dávek vakcíny mRNA-1273 od massachusettské firmy Moderna. Podle pracovníků jich zbude tak dvacet týdně. Přípravky od Moderny i BioNTechu/Pfizeru se skladují hluboce zmražené, roztát se nechají až na daný den - a ten další už se nesmí použít.

„O vakcínu nikoho nepřipravím, jde tu o přebytečné dávky,“ ujišťuje Laffey. „Souhlasím s prioritou starších lidí, ale pokud mám šanci ji dostat, stojí to za celodenní čekání ve frontě. Může to člověku změnit život,“ uvedla filmařka Leah Robsonová (27).

Vakcíny pro učitele

Začátek neoficiální fronty před sportovištěm vyznačuje improvizovaná cedule. Čekající si navzájem podrží místo, když je potřeba vykonat potřebu. V parku je naštěstí veřejné WC.

Okresní statistiky ukazují, že se na svůj termín očkování nedostaví každý desátý objednaný. Dennis Kwan v Encinu viděl, že jeden den přebylo 30 dávek, jiný celé stovky. Ale to ještě nemají čekatelé vyhráno: zdravotníci napřed z jejich fronty vyberou lidi nad 65 let, ale třeba i učitele.

Kwan proto uspěl až při druhém pokusu a dohromady 16 hodinách strávených v neoficiální frontě. „Věděl jsem, že to bude mazec, velká poptávka. Přišel jsem v půl páté a byl jsem druhý. Měli jsme kliku, že tam zrovna nebylo víc prioritních lidí,“ popsal televizi NBC. Dostal očkovací průkaz a termín na druhou dávku.

Na Instagramu uvedl, že ve frontě netvrdnul celou dobu: podal si „inzerát“ na frontový záskok za peníze. „Od osmi ráno do dvou. Ujistil jsem se, že mě lidi dál ve frontě ráno viděli, abych je pak nenaštval.“

Úřady lidem takové samovolné čekání nedoporučují. „Chápu, že všichni chceme vakcínu na covid-19, neboť přináší pocit úlevy, bezpečí a naděje. Nicméně naléhám na občany, aby se nesnažili předbíhat, nýbrž čekali, až na ně přijde řada,“ komentovala Hilda Solisová z vedení losangeleského okresu. „Zdravotníci, obyvatelé i personál pečovatelských domů a lidé starší 65 let byli tímto virem těžce postiženi – a proto se snažíme těmto skupinám poskytnout očkování nejdřív. Pro ostatní bude dost vakcín v příštích měsících.“

Před pár týdny její kolegyně Janice Hahnová navrhla vytvořit oficiální seznam čekatelů, aby se v případě přebytků mohlo lidem přímo zavolat a nemuseli kempovat před nemocnicemi. Nic takového se zatím nestalo, informuje NBC.

Neočekávaně dostalo vakcínu také šest řidičů v Oregonu, kteří uvázli ve sněhové bouři – spolu s mobilní očkovací stanicí. Zdravotníci si uvědomili, že šest načatých dávek nestihnou dovézt do další destinace; aby neexpirovaly, prostě zaťukali na okénka aut ve stojící koloně, popsal server NBC.

Pokud je očkovací centrum v nemocnici, běhají po konci směny zdravotníci po chodbách a hledají kohokoli, komu by roztátou vakcínu mohli píchnout.

Jinde se naopak bojí očkovat neobjednané, kvůli přísným či nejasným státním a federálním regulím. „Osobně jsem to slyšel od desítek lékařů v řadě států: stovky, ne-li tisíce dávek se každý den vyhazují,“ řekl děkan lékařské fakulty Brownovy univerzity před třemi týdny. Nemocnice musejí vyhozené dávky zaznamenat, nezřídka to ale tají, aby se do nich nepustili kritici, konstatuje NBC News.

Video  „Virus nemá hodinky, může vás infikovat během sekund,“ imunolog o mýtech a v čem mu Babiš nevěřil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi