Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Děsivé detaily střelby ve škole u Helsinek: Teenager (12) zabíjel kvůli šikaně

Autor: ČTK - 
3. dubna 2024
14:49

Šikana byla motivem pro dvanáctiletého střelce ve Finsku k útoku na spolužáky ve škole nedaleko Helsinek. Podezřelý to sám řekl vyšetřovatelům. Že byl obětí šikany, potvrdilo i předběžné vyšetřování, uvedla finská policie v prohlášení citovaném agenturou Reuters.

Při úterní střelbě zemřel jeden žák, kterému bylo rovněž 12 let, a další dvě žačky utrpěly vážná zranění. Vlajky napříč Finskem dnes vlály napůl žerdi.

Podezřelý žák se k činu vyšetřovatelům přiznal a zůstává v péči sociálních služeb, jelikož finská policie nemůže vzít do vazby dítě, které není trestně odpovědné. Na veřejnosti jeho jménem zatím nikdo nepromluvil, uvádí Retuers. Jak útočník, tak oběť a obě zraněné byli finské národnosti, byť jedna ze zraněných dívek měla dvojí občanství - finské a kosovské. Policie veřejnost vyzvala, aby na sociálních sítích o incidentu nešířila fámy.

„Šíří se hodně různých, zčásti nepřesných informací o tom, co se stalo. Policie nadále zdůrazňuje, že šíření určitých nepravdivých informací na sociálních sítích je zločin,“ uvedli vyšetřovatelé podle Reuters.

Střelec k útoku použil střelnou zbraň, na níž měl vystavené povolení jeho blízký příbuzný. Žák do školy Viertola, kde se incident stal, přestoupil začátkem letošního roku. Zařízení navštěvuje asi 800 žáků v devíti třídách a má přibližně 90 zaměstnanců.

Předchozí případy střelby ve školách vedly ve Finsku k diskusi o nutnosti zpřísnění zákona o držení zbraní. Tyto debaty rozproudil především čin osmnáctiletého studenta Pekky-Erika Auvinea, který v listopadu 2007 zastřelil na střední škole Jokela v jihofinské Tuusule osm lidí a poté sebe. O rok později, v roce 2008, další student, dvaadvacetiletý Matti Saari, zastřelil na střední škole v Kauhajoki deset lidí. Zákon o držení zbraní byl zpřísněn v roce 2010.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi