Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ničivé zemětřesení na Tchaj-wanu! Mrtvých a zraněných přibývá, záchranáři prohledávají trosky

Aktualizováno -
3. dubna 2024
00:00
Autor: ČTK - 
3. dubna 2024
05:17

U východního pobřeží Tchaj-wanu v noci na středu udeřilo silné zemětřesení, které si vyžádalo nejméně 9 mrtvých a více než 1011 zraněných. Pohřešováno je 50 lidí, informovala agentura Reuters. Otřesy zasáhly celý ostrov a poničily řadu budov. Tchajwanské úřady hovoří o nejsilnějším zemětřesení za 25 let. Česká diplomacie nemá informace o žádných Češích zasažených zemětřesením na Tchaj-wanu, uvedla Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí.

  • Otřesy měly podle americké geologické služby USGS sílu 7,4 stupně, zatímco japonští seismologové udávají hodnotu 7,7 stupně a tchajwanští 7,2 stupně.
  • Epicentrum se nacházelo 18 kilometrů jihovýchodně od přístavu Chua-lien na východě Tchaj-wanu. Ohnisko zemětřesení, které udeřilo krátce před osmou ráno místního času (před 02:00 SELČ), leželo v hloubce 35 kilometrů, uvedla agentura AP.

Japonské úřady po několika hodinách zrušily varování před vlnou tsunami, na jejíž příchod se chystalo pobřeží malých ostrovů na jihu země. Varování před ničivou vlnou vydaly i Filipíny.

Ztratili konktakt s hotelovými minibusy

Záchranáři s pomocí žebříků pomáhají dostat ven osoby, které zůstaly uvězněné v poškozených budovách. Hasiči mezitím evakuují lidi, kteří uvízli v tunelech nedaleko města Chua-lien; jsou mezi nimi i dva němečtí občané.

Tchajwanské úřady oznámily, že ztratily kontakt s 50 cestujícími, kteří jeli ve dvou minibusech do hotelu v národním parku Taroko Gorge. Žádné podrobnosti úřady neuvedly, napsala agentura Reuters.

 

Tchajwanské vojenské letectvo oznámilo, že na jeho hlavní základně otřesy lehce poškodily šest stíhaček F-16; očekává se nicméně, že letouny se brzy vrátí do aktivní služby.

Bez zpráv o Češích

České ministerstvo zahraničí nemá zprávy o zasažených Češích. V cestovatelském systému Drozd je na Tchaj-wanu registrovaných 88 českých občanů. Ani v Japonsku podle Wernerové nejsou žádní zasažení Češi.

„S velkým smutkem jsem se dozvěděl o tragickém zemětřesení na Tchaj-wanu. Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám a blízkým obětí a přeji hodně sil všem postiženým touto katastrofou,“ uvedl na sociální síti X český premiér Petr Fiala (ODS).

Přerušená vlaková spojení i dodávky proudu

Na celém Tchaj-wanu, který má 23 milionů obyvatel, byla na čas přerušena vlaková doprava a některé regiony přišly o dodávky elektřiny; tu už se ve většině oblastí podařilo obnovit. Místní jaderné elektrárny jsou podle úřadů mimo ohrožení.

Společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, která patří mezi hlavní dodavatele čipů pro společnosti Apple a Nvidia, uvedla, že kvůli zemětřesení evakuovala některé výrobní závody, aby zajistila bezpečnost zaměstnanců.

Zemětřesení jsou na Tchaj-wanu poměrně častá. Otřesy o síle 7,6 stupně si v roce 1999 vyžádaly více než 2400 obětí. V únoru 2018 zemřelo při zemětřesení na východním pobřeží Tchaj-wanu 15 lidí a nejméně 280 osob bylo zraněno, včetně dvou občanů České republiky.

Video  Ničivé zemětřesení na Tchaj-wanu  - Profimedia
Video se připravuje ...

 

Jan Kocián ( 3. dubna 2024 22:53 )

Dnes po poledni přístroje v ČR detekovaly miniaturní zemětřesení, původem z Černé Hory.

padrino ( 3. dubna 2024 17:45 )

Nebyl tam v tý době náš TchajWanec se Surikatou na návštěvě?Já jen,že by jako správní vlastenci přiložili ruce k dílu. 😁

Uživatel_5634767 ( 3. dubna 2024 16:50 )

Krásný příklad, k čemu jsou mega když se stane tohle a přijdou o život a zdravý. Každý by je obětoval jen aby žil a nebyl nemocný!!! Mládí si takové věci neuvědomuje a nemyslí na to, ale je to realita a těšit se z každé maličkosti a nehonit se jen za prachama.

Jan Kocián ( 3. dubna 2024 13:35 )

Slabé zemětřesení dorazilo do Česka z Taiwanu dnes ve 2.11 ráno. Ležel jsem v posteli a bylo to slyšet.

amerlock ( 3. dubna 2024 12:33 )

😁 V Pise mají šikmou věž a na Tchajwanu mají šikmý panelák.
Můžou z toho udělat slušnou turistickou atrakci i s vyhlídkou na střeše 😁

Zobrazit celou diskusi