Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obětí zemětřesení v Japonsku hrozivě přibývá. Záchranáři bojují o čas, práce brzdí lijáky

Autor: ČTK - 
4. ledna 2024
11:25

Záchranáři v Japonsku po pondělním silném zemětřesení v prefektuře Išikawa bojují s časem a snaží se v troskách najít další přeživší. Podle agentury AP se bilance obětí katastrofy zvýšila na 84, narostl i počet pohřešovaných, kterých je podle místních úřadů 79. Zranění utrpělo nejméně 330 lidí, 26 lidí bylo zraněno vážně.

Od zemětřesení uplynuly již více než tři dny a podle odborníků šance na záchranu přeživších po 72 hodinách rapidně klesají. Záchranné práce navíc silně komplikuje poškozená infrastruktura, silný déšť a následné otřesy, které můžou způsobit sesuvy půdy.

Přesný rozsah katastrofy, která zasáhla poloostrov Noto, ještě není známý. V třináctitisícovém městě Suzu se podle starosty zřítilo 90 procent budov. Dramatická situace je také ve městě Wadžima, kde je podle úřadů pod troskami uvězněn velký počet lidí. V evakuačních střediscích našlo útočiště 33 000 lidí, přes 100 000 domácností je bez dodávek vody a na 30 000 bez elektřiny, napsala agentura Reuters.

Premiér Fumio Kišida dnes oznámil, že v oblasti bude pomáhat na 4600 vojáků, dosud jich tam byla asi tisícovka. Pomoc se ale kvůli poničené infrastruktuře dostává na odlehlý sever poloostrova Noto jen pomalu. „I když dám svou porci jídla dětem, pořád to pro ně není dost. Poslední dva dny jsem téměř nic nejedla,“ řekla japonskému listu Asahi šimbun třicátnice ve městě Suzu.

Po pondělním zemětřesení o síle 7,6 stupně zasáhlo prefekturu Išikawa dalších téměř 600 následných slabších otřesů. Prefektura leží asi 300 kilometrů od Tokia na opačném, severním pobřeží ostrova Honšú.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi