Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Spotřebitelé platí víc, než musí. Apple čelí v USA žalobě, v případě iPhonů prý udržuje monopol

Autor: ČTK - 
21. března 2024
18:22

Americké ministerstvo spravedlnosti a 15 amerických států žalují firmu Apple. Výrobce populárních smartphonů iPhone si podle nich u chytrých telefonů udržuje nezákonný monopol na úkor spotřebitelů, vývojářů a konkurenčních výrobců telefonů. Informují o tom dnes tiskové agentury. Apple se proti žalobě ohradil. Obvinění jsou ale formulována méně široce, než někteří pozorovatelé očekávali, napsala agentura DPA. Podle agentury Bloomberg by Apple navíc mohl brzy spolu se společností Google čelit rozsáhlému vyšetřování v Evropské unii, které prověří, jak dodržují nový zákon omezující moc velkých technologických firem.

„Spotřebitelé by neměli platit vyšší ceny kvůli tomu, že firmy porušují antimonopolní zákony,“ uvedl v prohlášení ministr spravedlnosti Merrick Garland. „Jestliže se proti tomu neohradíme, bude Apple svůj monopol u chytrých telefonů ještě upevňovat,“ dodal.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že společnost Apple ve snaze udržet zákazníky u iPhonů zablokovala aplikace pro zasílání zpráv napříč platformami, omezuje kompatibilitu s peněženkami a chytrými hodinkami třetích stran a narušila programy mimo App Store a cloudové streamovací služby.

„Tato žaloba ohrožuje naši podstatu a zásady, které odlišují produkty Apple na silně konkurenčních trzích. V případě úspěchu by nám bránila vytvářet technologie, které lidé od společnosti Apple očekávají - v nichž se prolíná hardware, software a služby,“ uvedla ve svém prohlášení společnost Apple.

Podle agentury Reuters je to první velké antimonopolní tažení proti výrobci iPhonů, které podnikla administrativa amerického prezidenta Joea Bidena.Výrobce smartphonů se tak připojil k seznamu velkých technologických společností, které americké  regulační orgány zažalovaly, včetně společností Google, Meta Platforms a Amazon.

Akcie Applu v reakci na zprávu prohloubily pokles. Před 18:00 SEČ ztrácely 3,8 procenta, zatímco širší trh vykazoval růst. Byl to nejhlubší jednodenní propad akcií Applu od 2. února.

Garland na tiskové konferenci podle agentury DPA zdůraznil, že americká vláda obvykle případy, s nimiž se obrací na soud, vyhrává. Vrchní antimonopolní inspektor úřadu Jonathan Kanter uvedl, že cílem je zajistit, aby společnost Apple znovu konkurovala ostatním firmám prostřednictvím vlastních inovací, a nikoli tím, že jiným v jejich inovacích brání.

Apple už čelí antimonopolnímu vyšetřování v Evropě, Japonsku a Koreji a žalobám od firemních rivalů, jako je Epic Games. Firma před nedávnem musela kvůli novému digitálnímu zákonu DMA přeorganizovat některé zásadní aspekty svého podnikání v EU. Poprvé povolila stahování aplikací do iPhonů z jiných míst než z vlastního obchodu App Store.

Někteří významní poskytovatelé aplikací, jako je lídr trhu se streamováním hudby Spotify a společnost Epic Games, však Apple kritizovali za to, že podmínky jsou pro vývojáře tak nevýhodné, že je drtivá většina z nich nevyužije. Apple zdůrazňuje, že stahování aplikací z jiných zdrojů je pro uživatele spojeno s riziky.

Agentura Bloomberg dnes s odkazem na své zdroje uvedla, že se Evropská komise (EK) chystá v nadcházejících dnech oznámit, že bude prověřovat, zda Apple a Google dodržují Nařízení o digitálních trzích (DMA). Pode zdrojů agentury Reuters se EK chystá vyšetřovat i společnost Meta Platforms. EK si tak podle lidí obeznámených se situací připravuje půdu pro potenciálně vysoké pokuty.

Video  Apple Vision Pro: Brýle pro rozšířenou realitu  - Apple
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi