Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hvězdná loď Starship shořela? Muskova další ztráta při třetím pokusu

Aktualizováno -
14. března 2024
16:37
Autor: ČTK, mav, inf - 
14. března 2024
14:27

Z texaského kosmodromu Starbase k svému třetímu testovacímu letu odstartovala raketa Super Heavy s kosmickou lodí Starship. Plavidlo americké společnosti SpaceX, která ho chce využít pro cesty na Měsíc či Mars, bylo podle plánu zničeno a dosáhlo většiny cílů. Předchozí dva pokusy - loni v dubnu a v listopadu - skončily po několika minutách předčasnými explozemi.

Příležitost pro start se naskytla od dnešních 13:00 SEČ, nakonec byl hodinu a půl skluz. Obří systém se vznesl z odpalovací rampy v kosmodromu Starbase u texaského města Boca Chica. Plán třetího testovacího letu se lišil od předchozích pokusů. Trajektorie Starship tentokrát mířila k dopadu do Indického oceánu, zatímco při předchozích měla let ukončit u Havajských ostrovů. Brždění nebylo v plánu, SpaceX nepotřebuje loď vyzvedávat po návratu.

Při dřívějších suborbitálních (kratších a pomalejších) testech už ale Starship dokázala zpomalit a přistát. Ani dva předchozí (skoro) orbitální testy nebyly navzdory předčasným explozím neúspěchy, firma má filosofii testovat hodně prototypů a poučit se z nedostatků.

Třetí let překonal oba předchozí a dosáhl většiny cílů. Starship se úspěšně oddělila od nosiče Super Heavy, který pak manévroval k návratu a přistání ve vodách Mexického zálivu – to se ovšem nepodařilo, do moře spadl „tvrdě“. 

"Nezažehly se všechny očekávané motory a nosič jsme ztratili," řekl podle serveru Space.com mluvčí SpaceX Dan Huot. "Budeme muset prozkoumat získané údaje, abychom zjistili, co se přesně stalo," dodal.

Kosmická loď zatím po osmi minutách letu dosáhla rychlosti přes 26 500 km/h, takřka se octla na oběžné dráze. Té nedosáhla záměrně - v případě selhání by ji zemská gravitace zase přitáhla zpátky a nepřekážela by na oběžné dráze. Z hlediska testu je to však minimální rozdíl, stačilo by jen nechat motory zažehnuté o chvilku déle.

Návrat v přímém přenosu

SpaceX ve víc než dvousetkilometrové výšce odzkoušela zařízení, kterým se budou v dalších misích vypouštět internetové družice Starlink. Povedl se i další test - přečerpání pohonných látek mezi nádržemi. Tato technika bude důležité pro mise k Měsíci a dál, Starship totiž bude „tankovat za letu“, tedy na oběžné dráze. Něco takového se dosud nedělalo.

Hodinu od startu, na druhé straně zěměkoule, trajektorie zavedla Starship zpátky do atmosféry. Vysoko nad zemí loď předvedla zažehnutí vlastních šesti motorů a v živém přenosu s pomocí instalovaných kamer a satelitních terminálů Starlink ukázala, jak ji při návratu k Zemi obklopilo žhavé plazma. Pak se spojení přerušilo, jak je z fyzikálních důvodů pravidlem. "Ztratili jsme loď," zaznělo krátce poté ve vysílání. Rádiové spojení s operátory už se ovšem nepodařilo navázat.

„Starship shořela. Super Heavy spadl. Je snadné vidět selhání. Ale tohle je 'selhání vpřed' v té nejlepší podobě. Jednou z tajných receptur společnosti SpaceX je přijetí neúspěchu jako prostředku k dosažení cíle. Dnes jsme tomuto cíli - rychlému a plně znovupoužitelnému startu - mnohem blíže," tweetuje Eric Berger, spisovatel a vesmírný expert.

Rekordní raketa 

Starship tvoří obrovská nosná raketa Super Heavy a druhý stupeň, kosmická loď Starship. Systém dohromady měří 120 metrů a je tak dosud největším postaveným systémem svého druhu.

Jedná se také o nejvýkonnější kosmický dopravní systém – nosič pohání 33 raketových motorů Raptor, kosmickou loď pak tři takové jednotky – a tři extra pro přistání. Testovací lety jsou zatím bez posádky, podle SpaceX má ale plavidlo do budoucna unést až 100 lidí či velké množství nákladu a vybavení.

Společnost SpaceX navrhla systém tak, aby byl plně opakovaně použitelný, nynější test však z bezpečnostních důvodů ještě s přistáním nepočítá. Firma doufá, že loď bude využívat pro průzkum hlubokého vesmíru, zejména pro cesty na Mars.

Na úspěšné testy se spoléhá i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který si Starship vybral pro přistání svých astronautů na Měsíci. Tuto fázi programu Artemis úřad plánuje na rok 2026. SpaceX však musela nejprve dokázat, že se její kosmická loď dokáže vůbec dostat na zemskou orbitu, píše server Space.com.

„Gratulujeme SpaceX k úspěšnému testovacímu letu! Vesmírná loď se vznesla k nebesům," tweetuje šéf NASA Bill Nelson. „Společně děláme velké pokroky prostřednictvím programu Artemis, abychom vrátili lidstvo na Měsíc - pak se podíváme na Mars.

Video  Start Starship a Super Heavy zpomaleně (18. 11. 2023).  - SpaceX
Video se připravuje ...

Jarmila jurigová ( 15. března 2024 10:05 )

Ale ako krásne sa ku tomu fiasku postavili 👍

Jarmila jurigová ( 15. března 2024 10:02 )

Americkí inžinieri opäť zažiarili😄😄😄

Uživatel_5556654 ( 15. března 2024 05:16 )

"Shořet "by mohl i Musek.

profano ( 14. března 2024 19:10 )

Mise byla úspěšná, raketa vybuchla.😂

Zobrazit celou diskusi