Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fiala míří do Bílého domu. S Bidenem probere spolupráci i válku na Ukrajině

Autor: bel, ČTK - 
11. března 2024
17:25

A je to tady! Premiér Petr Fiala konečně dostal pozvání do Oválné pracovny Bílého domu od prezidenta Joe Bidena. Za oceán se šéf české vlády chystá 15. dubna. Fiala vidí setkání jako příležitost k dalšímu rozvoji česko-amerických vztahů. Očekává, že jednání nebude formální, ale zaměří se na praktickou spolupráci obou zemí zejména v ekonomice a bezpečnosti.

Zatím posledním českým premiérem, který Bílý dům na pozvání amerického prezidenta navštívil, byl šéf hnutí ANO Andrej Babiš. V březnu 2019 přijel na pozvání tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Teď se konečně dočkal i Fiala.

„Pozvání do Bílého domu si vážím a rád se s prezidentem Bidenem setkám ve Washingtonu. Česká republika má se Spojenými státy nadstandardní vztahy a naše jednání je skvělou příležitostí k jejich dalšímu rozvoji. Je symbolické, že se setkání koná v období 25. výročí našeho vstupu do NATO,“ uvedl Fiala v prohlášení, které poskytla mluvčí vlády Lucie Ješátková.

Byznys a bezpečnost

O návštěvě informoval sám Bílý dům. Bidenova mluvčí Karine Jean-Pierrová oznámila, že oba lídři budou spolu jednat o posílení americko-českého partnerství, potvrdí trvající podporu bránící se Ukrajiny a proberou řadu společných priorit včetně bezpečnostních otázek, ekonomických příležitostí a demokratických hodnot.

„Česko je spolehlivým spojencem v NATO, který letos slaví čtvrt století v alianci, a lídři podtrhnou svůj neochvějný závazek vůči NATO, které nám všem přináší větší bezpečí,“ uvedla Bidenova mluvčí.

„Prezident Biden a premiér Fiala návštěvu využijí ke koordinaci u řady sdílených priorit, včetně bezpečnostních otázek, ekonomických příležitostí přínosných pro americký i český lid a sdílených demokratických hodnot,“ pokračuje komuniké.

Fiala je rád

Pozvánku premiér Fiala kvitoval. „Česká republika má se Spojenými státy nadstandardní vztahy a naše jednání je skvělou příležitostí k jejich dalšímu rozvoji, je symbolické, že se setkání koná v období 25. výročí našeho vstupu do NATO. Naše jednání ale nebude jen formální, chceme se zaměřit především na praktickou spolupráci zejména v ekonomice a bezpečnosti,“ reagoval premiér.

Čekal dlouho

O možné návštěvě Fialy se spekuluje už delší dobu. Loni v květnu v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére Fiala na dotaz, zda už se chystá na cestu do USA, odpověděl: „Ta se nějakým způsobem připravuje,“ řekl. Zdůraznil, že se s americkým prezidentem Joe Bidenem setkává při různých zahraničněpolitických příležitostech. „Moje cesta do Spojených států musí být dobře připravená, musí tam sednout několik věcí dohromady, aby to bylo efektivní a splnilo to všechny cíle, které od toho očekáváme,“ řekl tehdy premiér.

Video  Fiala s Bidenem ve Varšavě na jednání lídrů východní Evropy  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Aleš Čeněk ( 14. dubna 2024 12:49 )

Fialo, jestli chceš rozdávat, rozdávej ze svého.

Bože.

Co nám zase zašantročí.

Teď už mluví že zprivatizují České dráhy. Bože to jsou zlodějny.

Fialo ukaž svoji závěrečnou práci na titul LLM který jsi dělal na cizojazyčné škole a přitom neumíš anglicky.

Lidi, Fiala má mindráky, proto pořád rozhazuje rukama a rozdává z našeho aby byl světovou hvězdou.

Už se mu za zády smějí i ti jeho podržtaškové.

Jirik-ta ( 12. března 2024 07:44 )

von je tak režírovanej

Jirik-ta ( 12. března 2024 07:44 )

o zvýšení válečných výdajů ze 2% na 3% HDP se už nějaký ten měsíc usilovně diskutuje

dynaty ( 12. března 2024 02:08 )

fialovo velký ego ještě posílí už tak je arogantní a teď to bude ještě horší

dynaty ( 12. března 2024 02:04 )

👍

Zobrazit celou diskusi