Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stávka strojvedoucích znovu zastaví vlaky v Německu. Dotkne se i spojů do Česka

Autor: ČTK - 
10. března 2024
21:00

Německé odbory strojvedoucích GDL vyzvaly k další stávce, osobní vlaky se na 24 hodin zastaví v úterý ve 02:00. Protest ochromí dopravu nejen na německé železnici, ale problémy lze opět očekávat i na spojení s Českou republikou. Stávku GDL vyhlásily jen krátce poté, co německé dráhy Deutsche Bahn (DB) vyzvaly odboráře k dalším jednáním o kompromisním řešení mzdových a pracovních požadavků.

Strojvedoucí osobních vlaků zastaví práci od úterních 02:00 a znovu ji obnoví ve středu ve 02:00. Nákladní strojvůdci s protestem začnou už v pondělí v 18:00. Nákladní vlaky budou stát rovněž 24 hodin.

Německé dráhy přitom dnes večer nabídly odborům další jednání nehledě na to, že dosavadní rozhovory ztroskotaly. „Jsme přesvědčeni, že se nám dohodu podaří dosáhnout jen u jednacího stolu," řekl personální šéf DB Martin Seiler. Zopakoval, že základem pro kompromis je nabídka 36hodinového pracovního týdne se zachováním plné mzdy.

Odbory nicméně požadují zkrátit týdenní pracovní úvazek ze současných 38 na 35 hodin, ustoupit v této oblasti odmítají.

Strojvedoucí sdružení v odborech GDL dosud od listopadu stávkovali pětkrát. Během protestů vypravily DB zhruba pětinu vlaků oproti běžnému jízdnímu řádu. Nejezdily také vlaky mezi Berlínem a Prahou a mezi Chebem a bavorským Marktredwitzem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi