Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Uniklý záznam z armády byl individuálním selháním, řekl německý ministr obrany

Autor: ČTK, swp - 
5. března 2024
12:02

Podle výsledků prvního vyšetřování může za uniklý záznam z rozhovoru mezi německými armádními generály o systému zbraní Taurus a jejich teoretickém použití ukrajinskou armádou individuální selhání. Dnes to v Berlíně řekl německý ministr obrany Boris Pistorius, informuje DPA. Únik byl podle něj způsoben chybou jednoho z účastníků, který se připojil ke konferenční schůzce ze Singapuru. Ministr obrany ale vyloučil, že by se schůzky zúčastnil ruský špión.

Rusko v pátek zveřejnilo záznam interního rozhovoru čtyř vysoce postavených představitelů německé armády, včetně velitele letectva Inga Gerhartze. Probírají, jak by ukrajinská armáda teoreticky mohla použít německé střely s plochou dráhou letu Taurus, pokud by je Německo Ukrajině dodalo.

Čtyři dny po zveřejnění záznamu ministr obrany upřesnil, že nahrávka mohla uniknout v důsledku nedostatečně zabezpečeného datového připojení přes mobilní data nebo wi-fi. Čtyři armádní představitelé se podle ministra spojili na internetové platformě Webex, kterou německá armáda používá pod různým stupněm zabezpečení.

Skutečnost, že hovor mohl být přesto zachycen, byla způsobena tím, že účastník v Singapuru nedodržel postup pro komunikaci přes zabezpečené připojení. "Naše komunikační systémy nebyly ohroženy," zdůraznil Pistorius.

Ministr obrany rovněž uvedl, že proti všem čtyřem účastníkům rozhovoru bylo zahájeno předběžné disciplinární řízení. "Pokud z něj nevyjde najevo něco horšího, neobětuji žádného ze svých nejlepších důstojníků Putinovým hrám," řekl ministr. Zdůraznil také, že komunikační systémy německé armády musejí být i nadále průběžně testovány a vylepšovány.


V nahrávce je také slyšet, že na politické úrovni pro dodávku řízených střel požadovaných Kyjevem není jasná shoda
. Kancléř Olaf Scholz je proti a zdůvodňuje to tím, že Německo by mohlo být v takovém případě zataženo do války. „Kancléřem jsem já, a proto mé ne platí,“ zopakoval dnes své dřívější vyjádření Scholz.

Střely systému Taurus mají dolet 500 kilometrů a mohly by z Ukrajiny zasáhnout i cíle v Moskvě. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova publikovaný rozhovor důstojníků německé armády o možnostech Ukrajiny útočit na cíle v Rusku ukazuje na přímé zapojení kolektivního Západu do konfliktu. Pistorius v neděli zveřejnění rozhovoru označil za součást ruské hybridní války.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Český velvyslanec v Kyjevě: Ukrajinci se cítí zklamaní. Za pomoc Čechů jsou ale velmi vděční  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi